Kétségbeesett indiai parasztok menekülnek a halálba

Legalább 11 földműves ivott hajfestéket, hogy véget vessen nyomorúságos életének, amely az aszálykárok miatt még sanyarúbbra fordult. Betiltották egy olcsó hajfesték árusítását India északi részén, mert tönkrement parasztok sorozatban követtek el vele öngyilkosságot.

India déli és nyugati vidékein még gyakoribbak az öngyilkosságok: az utóbbi években több ezer paraszt végzett magával - bár ők nem hajfestékkel.

A gazdák immár negyedik éve nem tudnak betakarítani rendes termést, mert elapadtak a monszunesők. Nehézségeik áthidalására banki vagy privát kölcsönöket vesznek fel a parasztok a következő, bővebb termés reményében, ám csak újabb szűk esztendő következik, ők pedig nem tudnak törleszteni.

India 1,1 milliárd fős lakosságának kétharmada él a mezőgazdaságból.Emelkedő húsárak - disznóólban őrködő parasztok - balkonjukon hízlaló városlakók

Disznóólban alszik több száz paraszt Kínában, nehogy ellopják sertését. Hogy miért a parasztok alszanak kint a disznóólban, és miért nem inkább a disznók bent a házban, arra nem tért ki a Reuters.

A disznóval alvás oka, hogy Kínában az utóbbi időben felszökött a disznóhús ára, ezzel együtt pedig megszaporodtak a disznólopások. Egy mázsás sertésnek a piaci ára már 50 ezer forintnak megfelelő jüan körül van, januárban még 20 százalékkal olcsóbb volt, pedig már akkor is alaposan megdrágult a korábbi időszakhoz képest.

A disznódrágulás amúgy egészen szélsőséges tenyésztési módokhoz is vezet Kínában: több iskolában tantárgy lett a disznótartás, és akad olyan férfi, aki városi lakásának balkonjából csinált disznóólat, három sertést is nevel.

IMF - a magas élelmiszerárak globális következményei.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégi washingtoni tavaszi közgyűlésén Dominiques Stauss-Kahn vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy súlyos globális következményekkel járhat, ha az élelmiszerárak magasan maradnak. Mint mondta, az élelmiszerárak jelentős emelkedése elsősorban a fejlődő országokban okoz gondot, de a világkereskedelemben szintén az egyensúlytalanságok növekedéséhez vezethet, ami már a fejlett országokra is hatással lesz.
Strauss-Kahn szerint így ez már nem kizárólag humanitárius probléma. Szombaton korábban Németország a tanácsozáson azt követelte, hogy jobban szabályozzák a bioüzemanyagok világpiacát, hogy megakadályozzák annak túlzott kiterjedését, és ezáltal az élelmiszer-alapanyagokra gyakorolt árfelhajtó és kínálatszűkítő hatását.
Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet képviselője nagyrészt a fejlett országokat hibáztatta a magas élelmiszerárak kialakulásáért, mint mondta, a gazdag országok bioüzemanyagok iránti kereslete jelentős szerepet játszik az árak növekedésében.
Az IMF tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban a szervezet vezető testülete sürgette, hogy az IMF és a Világbank más szervezetekkel közösen nyújtson pénzügyi és tanácsadói segítséget a magas élelmiszerárak gerjesztette gazdasági-szociális problémák megoldásához. A közös nyilatkozat a globális problémákkal kapcsolatban megállapítja: a gazdasági kilátásokra ható kockázatok jelenleg még mindig a pénzügyi piacok zavarából és annak lehetséges rosszabbodásából erednek, összefüggésben a hitel-, illetve lakóingatlan-piaci válsággal. Ugyanakkor az inflációs kockázatok - a magasabb élelmiszer-, energia- és nyersanyagárak nyomán - szintén nőnek.
A globális kockázatok megfelelő kezeléséhez a kormányoknak - a helyi adottságokat figyelembe véve - ellenőrzés alatt kell tartaniuk az inflációt. A szombati ülésen a tagállamok ugyanakkor jelentős lépést tettek afelé, hogy nőjön a szegényebb fejlődő országok szavazati súlya a szervezeten belül: az IMF vezető testülete szombaton jóváhagyta az erről szóló reformot. Az IMF tagállamainak a javaslatot még április 28-ig legalább 85 százalékos szavazattöbbséggel el kell fogadniuk. Dominiquie Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatója szerint csupán kis esélye van annak, hogy a 85 százalékos többség ne alakuljon ki. A szavazati arányok változtatásáról az IMF tavalyi, őszi ülésszakán élesedett ki a vita.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.