Jégkorong - Japánban holnap kezdődik a B csoportos vb

Amióta jó néhány évvel ezelőtt Kercsó Árpád, a hazai hokiutánpótlás-nevelés legendás alakja - mindenki mást megelőzve - kijelentette, hogy a magyar válogatottnak lassanként a világbajnoki A csoportban a helye, esztendőről esztendőre feszült várakozás előzi meg a B vb-t: hátha most sikerül... Nincs ez másként a holnap kezdődő szapporói megméretés előtt sem, noha a feljutást érő első hely megszerzésére éppenséggel akad esélyesebb együttes a miénknél.

Ráadásul nem is egy.

A legfelső osztályból huzamosabb ott tartózkodás után tavaly kipottyanó ukránok a hatcsapatos mezőny favoritjai, s hogy mennyire komolyan gondolják a visszakerülést, azt igazolja: a Japánhoz közel fekvő Habarovszkban edzőtáboroztak, s a szibériai akklimatizálódást követően érkeztek az 1972-es téli olimpia városába. A nemrégiben Miskolcon legyőzött, Hollandiában viszont túl nagy falatnak bizonyuló társulat keretét az orosz Extraligában izmosodó játékosok erősítik, s bár az NHL-ben szereplő legjobbjait - lévén azoknak "egyéb" elfoglaltságuk van - nélkülöznie kell, bivalyerősnek látszik.

Ugyanakkor internetes források arról tanúskodnak, hogy az ukránok a házigazda japánokat tekintik a legveszélyesebb riválisuknak, aminek akár hozadéka is lehet a magyarok számára... Igaz, a távol-keletiek erénye sem pusztán vendéglátói mivoltuk: a kanadai tréner irányította garnitúrában nem korcsolyáznak kivételes képességű klasszisok, viszont - mi más? - "kamikaze"-eltökéltség jellemzi az együttest.

A további három ellenfél - a túlzásokba ritkán eső Kovács Zoltán főtitkár szerint is - feltétlenül legyűrhető: a vasárnapi nyitányra rendelt, Fehéroroszországban és Lettországban légióskodó hokisokra építő észtekkel, az Észak-Amerikában profiskodó ászukról kényszerűen szintén lemondó litvánokkal, valamint a többnyire laposra vert horvátokkal szemben egyaránt a magyar győzelem a papírforma-eredmény.

A változatlanul a kanadai-olasz szakvezető, Pat Cortina dirigálta társasággal kapcsolatban jó hír a rajt előtt, hogy ezúttal minden tagja bevethető, aki számít. Sem sérülés, sem egyéb ok nem gátolja az ideális csapat pályára küldését: a kapuban Szuper Levente, na meg helyettese, az "örökös" váltótárs Budai Krisztiánt kiszorító Hetényi Zoltán biztos pont; az Ocskay, Palkovics, Vaszjunyin, továbbá a Ladányi, Vas Márton, Peterdi támadósor ütőképesnek tetszik; az NHL előszobájaként számon tartott AHL-ben szereplő, a harmadik meccsen már Cortina rendelkezésére álló Vas János szintén sokat segíthet.

Miközben hasonló támogatást várunk "odaföntről", már nincs egyéb dolgunk, mint hagyományosan az évnek ebben a szakában. Kezdeni álmodozni.

A magyar válogatott programja (közép-európai idő szerint). Vasárnap: Észtország (9.30). Hétfő: Litvánia (9.30). Szerda: Japán (13). Péntek: Horvátország (9.30). Szombat: Ukrajna (13).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.