Kóka-interjút közölt a bukaresti Új Magyar Szó

Kóka Jánossal, az SZDSZ elnökével közölt interjút pénteken az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A pártelnök kijelentette: le kell vetkőzni a nyílt antikapitalista magatartást, amire visszavezethető a magyarországi gazdasági növekedés elmaradása.

Kifejtette: a román közteherviselés sikereit látva világos, hogy Magyarország adórendszerét minél hamarabb át kell dolgozni. Megállapította: a román gazdaságpolitika bizonyítja, hogy a gazdaság versenyképessége és a szolidaritás nem áll ellentétben egymással, ugyanis - mint mondta - a csökkentett adóterhek mellett az utóbbi években a nyugdíjak Romániában megháromszorozódtak.

Kóka szerint a magyar adózási rendszer olyan tartós versenyképtelenséget generál, ami például az ország keleti határszélén pontosan meglátszik. "Arad környékén az ipari parkok gombamód szaporodnak, és elképzelhetetlen sebességgel telnek meg újabb és újabb beruházásokkal, ezzel szemben néhány kilométerre, Békéscsaba és környéke képtelen vonzani az új befektetőket" - állapította meg a liberális pártelnök.

Ami a magyar koalíciós válságot illeti, Kóka szerint azt egyrészt a felelőtlen populizmus, másrészt a reformok végrehajtásától való félelem idézte elő. Úgy gondolja, hogy a március 9-ei népszavazás lesújtó eredményével járó népszerűségvesztés, illetve egy új referendum lehetőségétől való félelem lenullázta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mozgásterét a reformok irányába. "Márpedig reformok nélkül Magyarország tartós lemaradásra van ítélve. A kis lépések politikája nem volt képes ellensúlyozni azokat a nemzetközi gazdasági kockázatokat és regionális versenyhátrányokat, amelyeket például Románia vagy Szlovákia áthidalt" - fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Kóka bízik abban, hogy Magyarország sorozatos leminősítése, a rossz befektetői klíma, az alacsony gazdasági növekedés "egy nagy felkiáltójellé" áll össze, ami a magyar politikát cselekvésre készteti. Ellenkező esetben a magyar politikai elit képes tartós válságövezetté zülleszteni Magyarországot - mondta Kóka János.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.