Újabb erőpróba

Szimbólummá vált az a többször megtámadott jegyiroda, amelynek környékén ma ismét tüntetést és ellentüntetést rendeznek. A miniszterelnök is együtt demonstrál az antifasisztákkal.

Lassan már teljesen mindegy, hogy a valóságban mi történt a Hollán Ernő utcai jegyirodában: a szélsőjobbosok az üzletet "magyarellenesnek" nyilvánították, és kész. Az üzletet kipécézték. Először valakik Molotov-koktéllal felgyújtották a helyiséget, majd betörték a kirakatot, közben a Tomcat nevű blogger csapatot szervezett, hogy erőfitogtató demonstráció keretében tiszteletét tegye a boltban. A kísérlet meghiúsult, a pár tucat bomberdzsekis ifjút több száz antirasszista tüntető várta.

A kudarc után Tomcat az akció megismétlésére készül. A szélsőjobbos felvonulók (szemben a múltkori esettel) engedélyt kértek a rendőrségtől, és ezúttal aligha csak maroknyian lesznek. A blogger felhívása szerint a Jobbik, a Magyar Gárda és több hasonló szellemiségű szervezet is a támogatók között található. (A "hídfoglaló" Budaházy György is kinyilvánította egyetértését.)

Flashmob Tomcat "magyarellenessége" miatt

Az UFi (Utolsó Figyelmeztetés) című - időközben átalakult - "nemzeti konzervatív" lap szerkesztői tavaly nyáron pólókat rendeltek Tomcat boltjából, de a kért termékhez nem jutottak hozzá. Állításuk szerint az üzletben lekezelően bántak velük. El is feledkeztek már az egészről, de most megvilágosodtak: Tomcat és csapata kétségkívül azért nem szolgált ki, "mert MAGYAROK vagyunk". A szerkesztők ezért ma délután háromkor tiltakozó flashmobot (villámgyülekezőt) tartanak a Teréz körúti boltnál: mindenkit várnak, akit felháborít a magyarellenes diszkrimináció!

A másik oldalon is teljes gőzzel folyik a mozgósítás. Két ellendemonstráció megtartására adtak be kérelmet, az egyik egy magánszemélyhez, a másik az SZDSZ-es Szabadai Viktorhoz fűződik. Mivel Tomcat az utolsó pillanatig kivárt, mindkét beadvány óhatatlanul a törvényben előírt 72 órás határidő lejárta után érkezett. A rendőrség azonban - mondta a liberális politikus - az ilyen helyzetekben alkalmazott nemzetközi joggyakorlat szerint tudomásul vette az ellendemonstrációkra vonatkozó kérelmeket.

Az események ma délután három órakor kezdődnek: a pártok XIII. kerületi képviselői (beleértve az MSZP-t és a Fideszt) nyilvánosan megerősítik korábbi állásfoglalásukat, amely elítéli a félelemkeltést és az agressziót. Tomcaték négy órától a Jászai Mari téren gyülekeznek, az ellentüntetők már fél négytől a Szent István parkban, illetve négy órától a Hollán Ernő és a Katona József utca sarkánál. Több civil felhívás is terjed a világhálón, egyiknek ez a címe: "Magyarok a nácik ellen". A rendőrség teljesen különválasztja majd a tüntetés és ellentüntetés résztvevőit, a két tábor között lezárt utcaszakasz lesz.

A közlemények, állásfoglalások és felhívások tengerében több helyütt olvasható, hogy kívánatos lenne a köztársasági elnök megjelenése is. Úgy tudjuk, Sólyom László köztársasági elnöknek kötött programja van, de a nap folyamán igyekszik időt szakítani arra, hogy kifejezze szolidaritását a megtámadott újlipótvárosi jegyiroda vezetőjével és dolgozóival.

Hungarica-szövegek

"Anti magyarok hangja harsog,idegen civil kozmopoliták,
Szemében izzik a gyülölet parazsa,
a zsoldosok ostora husodba vág.
Betiltanák ha rajtuk múlna a Szózatot és a Himnuszt,
A véres kezű bábfigurák,rendezik nekünk a cirkuszt."
Idézet a Hungarica nevű együttes egy dalszövegéből. Bővebben itt >>>>

 

Bár az előző antirasszista demonstráció szervezésében egy helyi fideszes képviselő is jeleskedett, a tiltakozó megmozdulás alapvetően pártoktól független, spontán civil kezdeményezésekhez kötődött.

Kérdés, hogy ezt a jelleget a mai demonstráció során mennyiben sikerül megőrizni. Hisz, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz az antifasiszta tüntetésen - más politikusok mellett -, és erre kéri a többi párt vezetőjét is.

Borítékolható, hogy kérése nem teljesül maradéktalanul, az MDF például javasolta, hogy a kormányfő ne a tüntetést szervezze, hanem inkább a rendőrséget. Ugyanakkor - ha a szállongó híreknek csak a töredéke igaznak bizonyul - sok prominens személyiség tiltakozik majd jelenlétével a szélsőségek ellen.

A jegyiroda megrongált kirakata
A jegyiroda megrongált kirakata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.