Közös szándék a régiófejlesztés

Ötletben, együttműködési szándékban nincs hiány a határ menti térségek közös fejlesztésére a szomszédos országokkal; ilyen célokra az Európai Unió jelentős forrásokat szán a következő években - mondta tegnapi tájékoztatóján Gémesi Ferenc, a MeH nemzetpolitikai ügyekben illetékes szakállamtitkára. Az erre költhető források, az együttműködés keretei már ismertek - magyar-román és magyar-szlovák viszonylatban pedig megszülettek az első közös elképzelések is. Ami a magyar-román térséget illeti, ide a következő időszakban összesen 222 millió euró uniós pénz áramolhat.

Tapasztalatok szerint komoly hajlandóság érzékelhető a szomszédos kormányok részéről is a szóban forgó régiók együttes fejlesztésére. Az említett országok érdekeltnek tekintik magukat abban, hogy az uniós forrásokat ne engedjék veszni hagyni.

A fejlesztési források elérhetőségét is segíti az a tegnap bemutatott internetes strukturált adatbázis, amely 7300 kárpát-medencei magyarlakta település jellemző gazdasági, népesedési, kulturális, oktatási jellemzőit mutatja be és főleg a hazai és a szomszédos országbeli szakemberek számára jelenthet segítséget a tájékozódásban és a döntés-előkészítési folyamatban. Mint az államtitkár elmondta, a folyamatosan bővülő honlap (www.regions.hu) kialakításhoz az érintett országok statisztikai hivatalainak adatai szolgáltak alapul.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.