Ketten meghaltak a penzai barlangban

A világvégét egy Penza melletti barlangban váró szektások közül a november eleji bevonulás óta két asszony meghalt - ezt a minap előbújt Vitalij Nyedogon mondta el a Russia Today angol nyelvű orosz televízió műsorában.

A férfi - aki a jelek szerint a barlangban a vezér volt - elmondta: a Blagovesenszkből érkezett Tamara rákban halt meg, a másik Fehéroroszország állampolgára volt, a böjtölésnek esett áldozatul, s mindkettőt a barlangban temették el. Nyedogon hozzátette, hogy a hatóságok valamiért titkolják a haláleseteket, és a szekta tagjainak is hallgatást parancsoltak.

A helyi hatóságok az állítólagos két halálesetet illetően közölték, hogy az állításra egyelőre nincs bizonyíték és nincs mód ellenőrzésére sem. Az igazságügyi szervek szerint nem kizárt, hogy Nyedogonnak köze volt a két ember halálához. A szekta tagjaival, köztük Pjotr Kuznyecov alapítóval foglalkozó pszichiáterek szerint a férfi elmeállapota vizsgálatra szorul.

A barlangból előjöttek közül elkezdték hazaküldeni a fehérorosz állampolgárokat, egyelőre azokat, akik a rábeszélésnek engedve hajlandók voltak hazamenni.

Nyedogon előbb nem akart kijönni a barlangból s a többieket sem engedte, még ki is lövöldözött a szellőzőcsövön, de amikor az olvadás és az esőzések nyomán több helyen is beomlott a barlang, előbb hét asszony bújt ki két gyerekkel, két macskával és egy papagájjal, majd a második csoport - köztük a bent lévő másik két gyerek - Nyedogon vezetésével jött ki. A barlangot elhagyók - eddig összesen 24 ember - közül a szektaalapító hívei az imaházban, a Nyedogonhoz húzók az ő házában várják tovább a világvégét.

A még a barlangban lévők hallgatási fogadalmat tettek, de előtte azt mondták, ortodox húsvétkor, április 27-én ők is elhagyják a barlangot. A maguk ásta odúban a hírek szerint még van elegendő élelem, az őket őrző rendőrök hordják nekik a vizet, s még a közeli patakba elvezetett illemhely is van.

A szektaalapítót kivizsgálásra elmegyógyintézetbe vitték, amikor kiderült, hogy hívei bevonultak egy barlangba. Két büntetőeljárást indítottak ellene, majd beszámíthatatlannak nyilvánították, és a barlangot elhagyó első csoport követelésére szabadon engedték. Néhány napja Kuznyecov koponyasérüléseket szenvedett, állítólag a fejét egy farönkbe verve öngyilkosságot kísérelt meg, mivel nem látta az általa jósolt, közelgő világvége jeleit.

Hívei elszállítása óta beszédesebbek lettek, Nyedogon pedig maga kezdeményezett beszélgetést több újságíróval. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.