A "csalódást keltő" Ban ki Mun Moszkvában tárgyal

Van mit javítania oroszországi megítélésén az ENSZ főtitkárának, aki a már szokásosnak mondható kettős vizittel kezdte moszkvai látogatását: Ban Ki Mun először a májusban hivatalba lépő Dmitrij Medvegyevvel találkozott, majd az őt támogató jelenlegi elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, aki májustól kormányfőként marad hatalmon.

Bár a dél-koreai politikus megválasztását Moszkva is támogatta, több kérdésben is csalódást keltett a Kreml számára Ban Ki Mun állásfoglalása. Oroszország szerint a főtitkár meglehetősen erélytelenül vette tudomásul Koszovó függetlenségét, amit Moszkva határozottan ellenez, a Szerbiától különvált albán többségű tartományra vonatkozó 1244-es ENSZ-határozatra hivatkozva.

Rossz néven vette az orosz vezetés azt is, ahogyan közvetve Tbiliszi mellett állt ki a grúz-abház konfliktust illetően, kijelentve, hogy a békefenntartóknak minden fél bizalmát élveznie kell. A nyilatkozatot Moszkva magára vette, mivel a hivatalosan Grúziához tartozó, ám lényegében tizenöt éve független Abháziában orosz békefenntartók állomásoznak, akik helyett a grúz vezetés a misszió "nemzetköziesítését" javasolta, arra hivatkozva, hogy Oroszország nem tekinthető független félnek a konfliktusban és burkoltan támogatja a szakadár köztársaságot.

Harmadszor az okozott Moszkvában meglepetést, hogy február végén Ban Ki Mun leplezetlen Amerika-barátságáról nyilatkozott, kijelentve, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell vinnie a világban.

Kárpótlásul az ENSZ-főtitkár Moszkvában Oroszország megkerülhetetlenségét hangsúlyozta. - Méltó helyet foglal el a világban Oroszország, amelynek tekintélye az ön révén is sokat emelkedett - mondta a találkozón Putyinnak, aki viszonzásképp elmondta, hogy az ENSZ a nemzetközi kapcsolatok rendszerének kulcseleme.

A Putyinnal megvitatandó nemzetközi kérdések - Irak, Afganisztán, Koszovó, Abházia - mellett lapértesülések szerint Ban Ki Mun Medvegyevvel az ENSZ-költségvetés Oroszországot érintő részéről tárgyal. Annak ellenére, hogy Moszkva a Biztonsági Tanács állandó tagja csupán 21 millió dollárt - a költségvetés 1,2 százalékát - adja az orosz fél. (A békefenntartó missziók kezelése külön tétel, ehhez az orosz költségvetés tavaly 80 millió dollárral járult hozzá, ami jövőre akár 120 millió dollár is lehet.)

Elképzelhető az 1,2 százalékos arány növelése is. A Kommerszant orosz napilap szerint ehhez részben az is kellhet, hogy Ban Ki Mun támogassa a Moszkva presztízsét emelő orosz javaslatot, amely szerint az orosz fővárosban kerülne sor a Közel-Kelet rendezését célzó konferenciára. Az ötletet egyelőre az Egyesült Államok és Izrael inkább elutasítaná.

Moszkva

Ban Ki Mun és Putyin
Ban Ki Mun és Putyin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.