A református püspök a kormányt bírálta

A mai magyar közélet súlyos válságban van, és úgy tűnik, hogy nem a megoldás irányába fordulnak az események, az országot pedig mély korrupció hatja át - mondta Bogárdi Szabó István református püspök szerdán Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület tavaszi közgyűlésén.

A püspök megjegyezte, hogy "immár egy hónapja csak kormányválságról hallunk", majd feltette a kérdést: "lehet-e a kormányzatnak, ha maga is válságban van, a közjót szolgálnia, ezt az igen fontos hivatását betöltenie". Szerinte "szisztematikusan fenntartott" társadalmi bizalmatlanság van jelen a közéletben, amelynek keretében "mindenki mindenkit gyanúsít".

"A romlás jelei közé" sorolta az elmúlt hetek tanárokat ért atrocitásait is, amelyek véleménye szerint egyértelműen a tanári, nevelői tekintély csökkenésének következményei, s tévesen tekintik a pedagógusokat felelősnek ezekért az inzultusokért. Bogárdi Szabó István kijelentette: "megint elveszett egy evidencia", az, hogy a felnőtt társadalom, a szülők és pedagógusok, az állami és oktatási kormányzat mind szövetségesei egymásnak a jövendő nemzedék pallérozása érdekében.

Az egyházban fellelhető visszásságokra is kitért a református püspök, amikor arról beszélt, hogy az egyházkerület által felvett hiteleket, amelyeket a területükön lévő 107 egyházközségnek továbbítottak, 3-4 közösség vonakodik visszafizetni. Ők valószínűleg csak az ez év végén esedékes tisztújítás után, azaz jövőre teljesítik kötelezettségeiket.

Azt is negatív felhanggal mondta, hogy az utóbbi tíz esztendőben csökkent a református liturgia igénybe vétele a temetéseket illetően, s csökkent az egyháztagok száma is. Kitért arra, hogy ugyanebben a periódusban a keresztelések konfirmálások, házasságkötések száma hullámzó, érdekességként pedig megemlítette a felnőttkeresztség előretörését.

Az egyházfegyelem lazulását is a negatív tendenciák közé sorolta, meglátása szerint "alig lehet az egyházfegyelmet fenntartani", az egyházi bíróságok nem tudják akaratukat érvényre juttatni a református szempontból liberális egyházi jogszabályok miatt. Ezek megváltoztatását ugyanakkor a jövő év feladatai közé sorolta.

Örvendetes tényként az egyházkerületi óvodák, iskolák számának gyarapodásáról számolt be, ez szerinte annak ellenére következett be, hogy az utóbbi ötéves időszakban "tudatosan diszkriminatív nyomásnak" voltak kitéve a kormányzat részéről. A 2003-as 50-hez képest az idén 63 ilyen profilú intézmény van területükön, zömmel egyházközségi fenntartásban, míg a diákok száma 9047-ről 12.016-ra nőtt, ami 33 százalékos emelkedést jelent.

Bogárdi Szabó István elmondta azt is, 2003 óta a református szociális intézmények száma 11-ről 32-re emelkedett, a népjóléti és szociális jogszabályok változásai miatt azonban "folytonosan szűkül és nehezedik az ilyen típusú intézmények fenntartása".

Szólt továbbá arról, hogy egyházkerületükben az egyházközségek csaknem egyharmada foglalkozik intézményfenntartással is, a másik kétharmad kifejezetten a hitéleti tevékenységre koncentrál. Utóbbi fellendítéséhez a Biblia éve rendezvényeit alkalmasnak nevezte, s azokról örömmel jegyezte meg: "hozzájárulhatnak prófétai szolgálatunk kiteljesedéséhez", mert "Magyarország mély spirituális válságban szenved", a lakosság "szomjúhozza az evangéliumot".

A püspök fontos eseménynek nevezte a 2009-ben megrendezendő Kálvin János évet, amelynek keretében a református egyház megalapítójára emlékeznek születésének ötszázadik évfordulója alkalmából ország- és világszerte. Külön felhívta a figyelmet a helyi programok fontosságára, amelyek szervezésébe önkormányzatokat, különböző szervezeteket is be lehet vonni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.