Az EU-párti szerb politikusok is visszautasítják Javier Solana "segítségét"

Szerb politikusok  elutasították Javier Solanának a szerbiai választásokkal kapcsolatos kijelentéseit, s még azok a pártok is bírálták az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, amelyeken segíteni próbált.

Meg akarták ölni a háborús bűncselekmények kivizsgálásával megbízott szerb rendkívüli ügyészt - jelentette szerdán a Blic című belgrádi újság egy az ügyben kihallgatott tanú vallomására hivatkozva.
Az ügyészségen megerősítették, hogy felmerült a Vladimir Vukcevic elleni merénylet gyanúja, s folyik is vizsgálat az ügyben, de többet nem nyilatkoztak.
A Blic úgy tudja, hogy az ügyészt és a kormány két tagját a szerb rendőrség egykori különleges osztaga vezetőjének, Milorad Ulemek Legijának a szabadlábon maradt társai akarták meggyilkoltatni. Legija lényegében életfogytiglani börtönbüntetését tölti, mivel kétszer 40 év börtönbüntetést kapott egyrészt Zoran Djindjic néhai miniszterelnök meggyilkolásának, illetve Vuk Draskovic volt ellenzéki vezető elleni merényletnek a megszervezéséért.

Javier Solana kedden egy európai parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy az EU-nak a május 11-i választások előtt alá  kellene írnia Szerbiával egy előzetes megállapodást az ország uniós  tagságáról, s ezzel segíteni a nyugatbarátnak tartott szerbiai  erőket. "Ez az ország hajlamos a múltba tekinteni, s önöknek  segíteniük kell abban, hogy előrenézzen" - mondta az európai  parlamenti képviselőknek a politikus, aki még azt is kifejtette,  hogy ha a szerb radikálisok nyerik a szavazást, akkor a hágai  Nemzetközi Törvényszék által körözött szerb háborús bűnösök kiadása  sosem történik meg.

A vezető szerb demokratikus erőnek tartott, Boris Tadic elnök  vezette Demokrata Párt szóvivője a szerdai belgrádi lapokban  megjelent nyilatkozatában felszólította Javier Solanát, hogy többé  ne avatkozzon be a választási folyamatba, mivel az Szerbia belügye.

Nem ez az első eset, amikor az EU tisztségviselői saját  politikai érdekeiknek és céljaiknak megfelelően magyarázzák a  szerbiai választásokat, s ezért a Demokrata Párt emlékeztet rá, hogy  május 11-én nem másnak, hanem Szerbia polgárainak kell eldönteniük,  milyen kormányt és hatalmat akarnak - jelentette ki Jelena Markovic.

Az ugyancsak EU-barát G17 Plus párt sajtószolgálata közölte: a  választások Szerbia belügye, ezért a párt elvárja, hogy a nemzetközi  politikai élet minden szereplője tartózkodjon az olyan  nyilatkozatoktól, amelyek befolyásolhatják a szavazás végső  kimenetelét. Szerbia polgárainak kell eldönteniük, hogy olyan  pártokat támogatnak-e, amelyek Szerbiát egy biztosabb jövő felé  vezetik, vagy olyanokat, amelyek a mindannyiunk számára káros  elszigetelődést sürgetik - utalt a nyilatkozat az EU-ellenes  radikálisokra, szerb demokratákra és szocialistákra.

A Szerb Radikális Párt értékelése szerint az EU képviselője  azoknak az erőknek a győzelmét szeretné biztosítani Szerbiában, akik  elismerik Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, s Szerbia  további lealacsonyításán, megalázásán munkálkodnak.

Zoran Loncar államminiszter, Vojisla Kostunica kormányfő közeli  munkatársa a szerb belügyekbe való súlyos beavatkozással vádolta az  Uniót.

Az ugyancsak Kostunicához hű Új Szerbia párt alelnöke, Dubravka  Filipovski szerint Szerbia számára elfogadhatatlan bármilyen  megállapodás az EU-val a május 11-i választás előtt, utána pedig a  megalakuló kormánynak újra kell definiálnia az EU-hoz való viszonyt,  s annak alapján elkezdeni a partneri tárgyalásokat.
Egyedül a feltétel nélküli EU-hoz közeledést pártoló liberális  párt üdvözölte Javier Solana kijelentéseit, amelyekben annak  bizonyítékát látta, hogy Európa segíteni akar Szerbiának.  

Szerbia mindmáig nem írhatta alá az EU-tagság feltételének  tekintett, lassan két éve kész társulási és stabilitási egyezményt,  mivel Brüsszelben úgy ítélték meg, hogy nem működik együtt kellő  mértékben a Nemzetközi Törvényszékkel. Hollandia azt a más  tagállamok által elfogadott megoldást is elvetette, hogy parafálják  az egyezményt, amely akkor lépne életbe, ha Szerbia kiadja a körözött háborús bűnösöket.

Párizs szerint Szerbiának európai jövőjére kellene összpontosítania

Az európai ügyekben illetékes francia külügyi államtitkár felszólította  Szerbiát, hogy tegye túl magát Koszovó függetlenségén, és  foglalkozzék inkább saját európai jövőjével.

Koszovó függetlensége immár tény, jobb lenne, ha Belgrád szembenézne ezzel, és inkább európai jövőjére összpontosítana -  mondta Jean-Pierre Jouyet a Vecernji Listnek adott nyilatkozatában,  amelyet szerdán közölt a horvát lap.
Hozzátette: az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében,  hogy Koszovó függetlensége stabilizáló tényező legyen a balkáni térségben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.