Véletlen

A Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda tervbe vett "megtámadásáról" és nyilvános "megvédéséről" bő terjedelemben beszámolt a sajtó. Kedd reggelre a kirakatüveget betörték, ez a legújabb fejlemény. Miközben az üggyel kapcsolatos híreket böngésztem, azt kérdezgettem magamban: ugye nem a 10-es szám alatt van a jegyiroda? Megnéztem a pontos címet.

 

Hát persze hogy ott van.

Itt, ebben a házban, Szálasi Ferenc nyugalmazott vezérkari tiszt első emeleti lakásában alakult meg 1935. március 4-én a Nemzet Akaratának Pártja. A hungarista "nemzetvezető" 1944-ig lakott itt édesanyjával és későbbi feleségével, Lutz Gizellával (akit 27 évnyi együttélés után, a bukás árnyékában, 1945. április 29-én vett feleségül Mattseeben).

Mindezt nem azért körmölöm ide, hogy hungarista zarándokhely lehessen a Hollán Ernő utca 10. Csak jelzem, hogy a véletlennel szemben védtelenek vagyunk.

Hollán Ernő (1824-1900) hadmérnök nevéhez fűződik a dunántúli vasúthálózat kialakítása. A kiegyezés után akadémikus, államtitkár, az 1866-ban alakult Magyar Mérnök Egylet első elnöke... - de ezt hagyjuk. Miről is volt szó eredetileg? Egy "nemzeti érzelmű" lány nem kapott jegyet valami koncertre.

Százezer forint a kár
Százezer forint a kár
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.