Újabb támadás a jegyiroda ellen - A kormányfő hálás az antifasisztáknak

Nehéz meghatározni, kik szervezték a Hollán Ernő utcában tartott ellentüntetést: valószínűleg több spontán kezdeményezés találkozott. Tegnap újabb támadás érte a jegyirodát.

Örülünk, hogy több helyi politikus is csatlakozott az antirasszista demonstrációhoz, de ez egy pártoktól független és pártokon felül álló civil kezdeményezés volt - nyilatkozta lapunknak Dettre Gábor filmrendező, a hétfői ellentüntetés egyik szervezője. Ismeretes, hogy egy Hollán Ernő utcai jegyirodában pár hete az egyik vásárló összeszólalkozott az eladókkal: a szélsőjobboldalon az incidenst a boltban dolgozók "magyarellenes megnyilvánulásaként" értékelték. Az üzlet ellen Molotov-koktélos merényletet hajtottak végre. A Tomcat néven elhíresült blogger hétfőre "nemzeti érzelmű fiatalok" számára flashmobot ("villámcsődületet") hirdetett. Ennek nyomán antirasszista demonstráció szerveződött. Dettre Gábor elmondta, hogy a Népszabadság szombati számából értesült a szélsőjobb tervezett akciójáról, és a tévés Rózsa Péter javaslatára ekkor határozták el, hogy "nem tűrjük szótlanul a nyilasfelvonulást". Telefonhívások, e-mailek és SMS-ek segítségével mozgósítottak.

A hétfői tüntetést követő hajnalban a Hollán Ernő utcai jegyirodát újabb támadást érte: a rendőrök elfogták azt a két férfit, aki betörte a kirakatot. A boltot folyamatosan őrzi a rendőrség.

A miniszterelnök a blogjában fejtette ki véleményét. Végre - írta - "azok voltak többen, akik határozottan és világosan azt mondták, hogy elegük van a radikálisokból, elegük van a megfélemlítésből, elegük van abból, hogy egy hangos kisebbség bemocskolja normális nemzeti érzelmeinket, és tönkretegye a demokratikus nyugalmat. (...) Nagyon hálás vagyok nekik."

Lezsák visszahívását kéri az SZDSZ


Haladéktalanul kezdeményezze a Fidesz-frakcióvezető a pártja által delegált Lezsák Sándor parlamenti alelnök visszahívását - javasolta tegnap a Navracsics Tiborhoz intézett levelében Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese ezt azzal indokolta, hogy a politikus "közös intézményt avat a Magyar Gárdát alapító Jobbikkal". Lezsák hétfőn részt vett annak a Csengey Dénesről, az MDF alapítójáról elnevezett könyvtárnak a megnyitóján, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapított. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.