Szeretni és szeretve lenni

Szabadságot a gyermekeknek címmel jótékonysági gálaestet rendeznek április 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az adakozók a részvételükkel az Angyalfa Alapítványt segíthetik, amely "börtönárvákat" támogat.

"Kedves Zoli bácsi! Sajnálom, hogy eddig nem értesítettem, hogy mi van velem. Én nagyon jól vagyok, és jól megy a suli is, még mindig 4-es tanuló vagyok. Zoli bácsi ne higgye azt, hogy elfelejtettem a piliscsabai tábort, mert nagyon jól éreztem magam, sokat nevettem. Nagyon szépen köszönöm, amit tesz értem. A nyári táborba biztos, hogy megyek. Számítok rá, nem szeretnék kimaradni. Éljen Zoli bácsi, 100 évig erőben, egészségben és boldogságban! Eszter"

Ezt a levelet egy olyan kislány írta, akinek az édesapja a jogerős büntetését tölti az egyik magyarországi börtönben. A levél Kadlecsik Zoltánnak, az Angyalfa Alapítvány kuratóriumi elnökének szól. Ők ketten abban a táborban találkoztak, amelyet az alapítvány szervez olyan 10-14 éves gyermekek számára, akiknek a szülei valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt börtönben ülnek.

Az érintettek nincsenek kevesen: Magyarországon egy időben 40-50 ezer gyermeknek a szülei töltik a szabadság-vesztésüket különböző büntetés-végrehajtási intézményekben. Az ideiglenesen egyedül maradó szülő, illetve a nagyszülők, nagybácsik és nagynénik által nevelt gyerekek többsége a korábbinál rosszabb anyagi körülmények közé kerül, sokuknak nemcsak a családi nyaralások maradnak el - ha egyáltalán volt részük benne valaha -, de az iskolai vagy egyéb táborokra sem jut pénz.

- A négy éve működő Angyalfa Alapítvány a Magyar Testvéri Börtöntársasággal közösen ingyenes évközi és nyári táborokat szervez ezeknek a gyerekeknek - mondja Kadlecsik Zoltán. - A legtöbb résztvevő korábban még sohasem járt táborban. A tavalyi gyenesdiási összejövetelünkön az is kiderült, hogy a gyerekek többsége akkor látta életében először a Balatont.

Az alkalmankénti 30-40 táborlakó kiválasztásában a büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó több tucat börtönlelkész segít az alapítványnak. A szervezet fő támogatója a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a United Way Magyarország Erőforrás Alapítvány. Mivel az Angyalfa Alapítványnak nincs saját ingatlana, minden alkalommal más helyen ütnek tábort: az itt eltöltött napok a gyerekek számára ingyenesek, miután különböző pályázati támogatásokból és adományokból fedezik az évi 600-800 ezer forintos kiadást.

- Csak úgy tudjuk ennyiből megúszni, hogy iskolai kollégiumokban, tantermekben, önkormányzati üdülőkben alszunk, kedvezményesen kapunk meleg ételt, de előfordult, hogy olcsóbban adták számunkra a strandbelépőket is - mondja Kadlecsik Zoltán. - Több helyről is visszahívtak, de éppen a sok kedvezmény miatt nem szeretnénk visszaélni a helyzettel. Az a célunk, hogy vásároljunk egy ingatlant.

Ahhoz, hogy az alapítvány egy nagy udvarral rendelkező, nagyjából 300 négyzetméteres házat megvehessen, a kuratóriumi elnök számításai szerint 30-50 millió forintra lenne szükségük. Az önálló ingatlan lehetővé tenné, hogy a jelenlegi létszám tízszerese, évente 400-500 "börtönárva" vehessen részt a tavasz végétől ősz elejéig folyamatosan indítható turnusokban.

 

Az Angyalfa Alapítvány az általuk támogatott gyerekek közül is minél többet szeretne elvinni a gálaestre. Az adakozók ebben is segíthetnek. Aki az Uránia pénztárában megvásárolt jegyet nem viszi magával, hanem leadja a pénztárban egy gyermek számára, ezzel vendégül lát egy "börtönárvát".
Segíthet, hogy minél többen részt vehesenek a számukra rendezett jótékonysági esten. A NOL szerkesztősége már megtette.
- Ezért szerveztük meg a jótékonysági gálaestünket, ahová a nézők öt- vagy tízezer forintos támogatójegy vásárlásával juthatnak be - mondja Kadlecsik Zoltán. - Jelképesen minden jegy egy-egy téglát jelent a leendő alapítványi házban.

 

Az április 17-ei rendezvényre az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor, ahol többek között Palya Bea, Jordán Tamás, Csernus Mariann, továbbá a Muzsikás, a Kaláka, a Vujicsics együttes és a Fonó Zenekar is színpadra lép.

Borbély Mihály, a délszláv népzenét játszó Vujicsics együttes szólistája szerint kézenfekvőnek tűnt számukra vállalni a fellépést, hiszen egy nemzeti kisebbség zenei kultúráját képviselik Magyarországon. Ebből következik, hogy így érzékenyebbek minden olyan problémára, amelynek köze van a kisebbségi léthez. Márpedig az Angyalfa Alapítvány táboraiban - a hazai börtönviszonyok leképezéseként - többségben vannak a roma származású gyerekek.

Nem sokáig gondolkodott a felkérésen Palya Bea énekes sem, akit tavaly a hátrányos helyzetben élők megsegítéséért tevékenykedő esélyegyenlőségi nagykövetnek választottak. - Az elmúlt hónapokban számos személyes találkozást élhettem meg hátrányos helyzetű fiatalokkal, gyerekekkel - mondja Palya Bea. - Úgy érzem, mélyebb és szebb lett az életem ezektől a találkozásoktól, amelyek arra tanítottak, hogy mindannyian ugyanazt a dolgot akarjuk: szeretni és szeretve lenni. Az Angyalfa gyermekeinek a szülők ideiglenes elvesztése miatt ebből óhatatlanul kevesebb jut. Aki segít nekik, valójában szeretetet ad.

Többen még sosem nyaraltak - az alapítvány marcaltői tábora
Többen még sosem nyaraltak - az alapítvány marcaltői tábora
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.