Halasztani, megnyugodni?

A szocialistáknak egyelőre nincs biztos megoldásuk arra, hogyan szabaduljanak meg a pénztártörvénytől úgy, hogy közben a Fidesznek ne legyen igaza. Azt még nem tudják a szocialisták, hogy az átalakított pénztártörvény hogyan kap majd többséget a parlamentben, sőt arról is több verziójuk van, hogy mi lesz az átalakítás tartalma.

Ám abban biztosak, hogy a februárban elfogadott jogszabályt nem vonják vissza, amíg nem tudnak valamit a helyére állítani. Remélik, hogy az SZDSZ hajlandó hozzájárulni a jelenlegi törvény végrehajtásának felfüggesztéséhez.

A koalíciós szakítás bejelentése óta szinte állandó a politikai és szakmai egyeztetés a szocialisták között. Kedden délután Kiss Péter kancelláriaminiszternél gyűltek össze az egészségügyi törvényeket gondozó frakciótagok. Ők, éppúgy, mint a késő délutáni képviselőcsoporti értekezlet, melynek egy részén Gyurcsány Ferenc is részt vett, az egészségügyi reform, benne a pénztártörvény jövőjét illetően próbáltak „politikailag is elegáns” lehetőségeket találni. A cél: megszabadulni a népszavazással fenyegető pénztártörvénytől úgy, hogy ne a Fidesz követelése teljesüljön, azaz ne semmisítsék meg az új jogszabályt.

 

 Az MSZP új modellt akar javasolni az egészségbiztosításra, fejkvóta alapon működő, öt-hét regionális pénztárral. A frakció egységes abban, hogy a mai OEP-rendszert megváltoztatják, így legalább a szolgáltatók között megkezdődhetne a verseny.  A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy májusban az új kormány nyújtja be a javaslatot, és Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint ezáltal felfüggesztik a hatályos törvény magántőkére vonatkozó és az új törvénnyel ellenkező paragrafusait. Kökény Mihály szakpolitikus azt jelentette be, hogy a szakmai egyeztetéseket már meg is kezdték, és támogatásra találtak. Az alap- és járóbetegellátás új finanszírozásáról is egyeztetnek.

Mindennek előfeltétele a parlamenti többségi akarat. Ennek semmi jele. Lapunknak nyilatkozva Béki Gabriella (SZDSZ) kijelentette: pártja legfeljebb a pénztártörvény hatálybaléptetésének elhalasztását tudná támogatni, az új változatot nem. Így lenne idő megnyugodni, gondolkodni, annál is inkább, mert a ciklus végéig a biztosítási reformtól függetlenül is akad bőven tennivaló az egészségügyben. Például az új miniszter előkészíthetné a szakellátás magánosítását, nekiláthat a népegészségügyi program megvalósításának, illetve megerősíthetné az ÁNTSZ-t, hogy a hivatal élhessen hatósági jogaival.

Lendvai Ildikó azt is közölte tegnap, hogy az Albert házaspár népszavazási kérdése sem az érvényes törvénynek, sem az új modellnek nem mond ellent, és a kérdésre az MSZP is igent mond.

Folyamatos párbeszéd - Kökény Mihály és Lendvai Ildikó
Folyamatos párbeszéd - Kökény Mihály és Lendvai Ildikó
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.