Vizsgálat egy részben ellátatlanul hagyott kislány ügyében

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének tiszti főorvosa annak kapcsán, hogy egy kislány napokon keresztül nem kapott kielégítő ellátást, miután balesetet szenvedett - mondta Kálnoki Gyöngyössy István, az intézet munkatársa.

Az InfoRádió beszámolója szerint a kilencéves budapesti kislány a húsvéti hosszú hétvége előtti napon, pénteken szenvedett kerékpárjával balesetet, amelynek során súlyos szájsérülést szenvedett: betört a szájürege és több foga kifordult.

Kálnoki Gyöngyössy István elmondta, a gyermek az elsődleges ellátást már a baleset napján, pénteken megkapta a Szent István Kórház szájsebészeti osztályán, azonban a beavatkozás nem sikerült úgy, hogy "esztétikailag és funkcionálisan is megfelelő legyen".

A szülők szerették volna, ha a kislány végleges ellátást kap. Húsvét vasárnap egy szakorvos beutalta a szájsebészeti klinikára a gyermeket, ahol azt mondták, a kislányt csak az ünnepek után, kedden tudják ellátni. Kálnoki Gyöngyössy István megjegyezte: attól, hogy a klinika aznap nem volt ügyeletes, elláthatta volna a gyereket. A kislányt végül a Madarász utcai Gyermekkórházban műtötték meg kedden.

A szakember hangsúlyozta: gyermek szájsebészeti ügyelet korábban sem volt, a felnőtt szájsebészetnek kellett mindig is ellátnia a gyermekeket. Kálnoki Gyöngyössy István hozzátette: a konkrét eset kapcsán az ÁNTSZ és a szájsebészeti szakfelügyelő főorvos is vizsgálatot folytat. Amennyiben kiderül, ellátási hiba történt, vagy annak ellenére nem kezelték a kislányt, hogy megtehették volna, fegyelmi felelősségre vonás is lehetséges.

A szakember megjegyezte: minden intézménynek tudnia kell, hogy a hozzá forduló beteget hol látják el, "nem szabad a beteget sorsára hagyni".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Sürgősségi Betegellátást Koordináló Csoport (korábbi nevén a Központi Ágynyilvántartó) 3116-000-ás éjjel-nappal hívható telefonszámán bárki megkaphatja azt az információt, hogy lakhely szerint hova kell fordulnia, ha ügyeleti ellátást kér, de az Országos Mentőszolgálat is ad tájékoztatást. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.