Montenegró a szocialisták kezében marad

Montenegró polgárai számára fontosabb a gyors EU-csatlakozás, mint a kapcsolatok javítása Szerbiával - olvasható ki a vasárnapi elnökválasztás eredményéből. Filip Vujanovics államfő már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát. A kormányzó Szocialisták Demokrata Pártjának jelöltje a 69 százalékos részvételt hozó voksolást követően további öt évig vezetheti az országot.

- Mindannyiunk érdekében győztünk, győztünk Montenegróért és a jobb jövőért - mondta az első adatok ismeretében Vujanovics. A politikus hívei a várakozásokat felülmúló eredmény kihirdetése után Podgorica utcáin ünnepelték a győzelmet.

Az ellenzék a megosztottságban látja a kudarc fő okát: három jelöltet indítottak a hivatalban lévő államfő ellen. Közülük a legjobban a helyi szerb kisebbséget képviselő Andrija Mandics szerepelt, a szavazatok egyötödét megszerezve. A legerősebb ellenzéki párt, a Mozgalom a Változásért jelöltje, Nebojsa Medojevics 16 százalékos eredménnyel csak a harmadik helyen végzett.

Vujanovics újraválasztásával a montenegrói kormány is fellélegezhet. Az ellenzék kitűzött célja az volt, hogy az államfő leváltásával Milo Djukanovics miniszterelnök hatalmát is megrengessék. Montenegró "néhány korrupt család magánbirtoka" - hirdette az ellenzék az egész kormánypártot támadva.

Az újraválasztott elnök és pártja volt a Montenegró függetlenségéről döntő 2006-os népszavazás fő támogatója. Míg az ellenzék a mai napig a szerbiai kapcsolatok javítását szorgalmazza, addig a kormánypárt az EU-csatlakozás felgyorsításával kampányolt. A belgrádi születésű Vujanovics korábban macedón kollégájával együtt úgy nyilatkozott: az európai integráció érdekében tiszteletben kell tartani az EU döntéseit, így ha kialakul a többségi álláspont Koszovó elismeréséről, akkor azt Podgorica is követni fogja.

Vujanovicsot újraválasztották
Vujanovicsot újraválasztották
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.