Putyin új posztjára szabják át a moszkvai hatalmi központot

Pártelnökké lép elő a leköszönő orosz államfő. Bár elnöksége alatt Vlagyimir Putyin korainak tartotta, hogy Oroszország parlamentáris köztársaság legyen, és az alkotmánymódosítást továbbra is elutasítja a májusban leköszönő államfő, a lépés alapján úgy tűnik, már nem ellenzi annyira az elnök súlyának csökkentését a kormányfő javára, akinek székébe azután ül bele, hogy támogatottja, a márciusban választást nyert Dmitrij Medvegyev elnöki beiktatására egy hónap múlva sor kerül.

A tavalyi parlamenti választások előtt Putyin azzal okozott meglepetést, hogy az Egységes Oroszország (JeR) ülésén - a koreográfia szerint egy szövőnő javaslatára - elvállalta a párt listájának vezetését. A párt kétharmados győzelme után - Medvegyev győzelme esetére - a kormányfői posztot is elvállalta, amit formálisan maga az elnökjelölt javasolt.

A hatalmi struktúra Putyin-elnökről Putyin-kormányfőre való átszabásának újabb jele a párt és a Duma jelenlegi elnöke, Borisz Grizlov bejelentése, amely szerint a jelenlegi kurzus folytatásának garanciája volna, ha a JeR jövő heti kongresszusán Putyin venné át a párt irányítását.

Ezzel a távozó elnök - aki eddig épp pártonkívüliségét emelte ki és nyomában így tett Medvegyev is - formálisan is a parlamenti többség fejévé válik, és így - az alkotmány módosítását valóban elkerülve - tovább erősíti hatalmát az új elnökkel szemben. Bár az alkotmány széles mozgásteret kínál az elnöknek - elméletben könnyedén menesztheti a kormányfőt is -, egy esetleges konfliktus Medvegyev és a pártelnök-kormányfővé váló Putyin esetén - bár egyelőre mindketten harmonikus együttműködést ígérnek - az új elnök számára automatikusan a parlamenttel való szembe fordulást is jelentené, miközben azt - az új törvényhozás megalakulásának első évében - nem is oszlathatná fel.

A lényegében hatalmon maradó Putyinnal szemben a többség Medvegyevet átmeneti figurának tekinti - a JeR mostani ülésén például 2020-ig tartó programot kíván elfogadni -, igaz, ez nem zárja, hogy kitöltse négy éves mandátumát. Putyin azonban eddigi nyilatkozataiban nem zárkózott el attól, hogy 2012-ben újra induljon az elnöki posztért.

(Moszkva)



Mindkét kezét elvesztette az a rendőr, aki egy robbanószerkezetet próbált semlegesíteni a Szocsi melletti Lazorevszkojéban. A hétvégén George Bush és Vlagyimir Putyin találkozójának helyt adó fekete-tenger parti város közelében egy héten belül ez volt a második alkalom, hogy a hatóságok utcán talált robbanószerkezetről számolnak be. (A múlt héten egy hasonló szerkezet sértett meg könnyebben egy rendőrt és egy járókelőt.) A belügyminisztérium terrorellenes központja is bekapcsolódott a nyomozásba, gyanúsítottjai egyelőre nincsenek az ügynek. (Ny.G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.