Lidl-botrány - videóra vették a vásárlók PIN-kódjait

Nyakig ül a slamasztikában a Lidl: nem elég, hogy dolgozói után kémkedett a német diszkont-lánc, az is kiderült: a felfogadott magándetektívek által a pénztárak fölé elhelyezett videó-kamerák a bankkártyával fizető vevők PIN-kódjait is rögzítették.

A neckarsulmi székhelyű Lidl azt követően került a címlapokra, hogy a hamburgi stern magazin március végén megírta: a diszkont-lánc figyeltette dolgozóit, megsértve azok privátszféráját és személyiségi jogait. Az újabb bombát pedig annak kiszivárgása robbantotta fel, hogy a magándetektívek által rögzített videó-felvételekre bizalmas vevőadatok is felkerültek. Ha valaki az elmúlt időszakban egy németországi Lidlben bankkártyával fizetett, könnyen filmre vehették, hogy milyen PIN-számot pötyögött be a pénztár melletti terminálba.
A kuncsaftjaitól öles újsághirdetésekben már bocsánatot kérő Lidl legújabb közleménye szerint nem lehet száz százalékig kizárni a PIN-kódok videó-felvételének lehetőségét. A cég ezért ezt elkerülendő azt tanácsolja vevőinek: mindig takarják el a PIN-számokat beütő kezüket.

Míg Alexander Dix, Berlin tartomány adatvédelmi biztosa a terminálok titkos megfigyelését súlyosan törvénysértőnek nevezte, fogyasztóvédők azt tanácsolják a vevőknek, inkább ne fizessenek bankkártyával. A Lidlnél vásárlókat pedig arra biztatják: szólítsák fel a diszkontot a videó-felvételek haladéktalan megsemmisítésére.

Érdekes, hogy az itteni kiskereskedők befolyásos szövetsége, a HDE szintén óvatosságra intett a PIN-es kártyás fizetések kapcsán, mert a kasszáknál bevett dolog a videókamerás-megfigyelés. Ez utóbbit a rablótámadásokkal indokolják, hiper-, és szupermarketek pénztárai évente több mint ezer erőszakos bűncselekmény célpontjául szolgálnak. A rögzített képek a felderítést szolgálják.

Miközben a HDE arra ösztökéli a fogyasztókat, hogy mindig csak takarásban üssék be a terminálokban a PIN-számokat, a Lidl azzal próbálja a károkat enyhíteni, hogy bejelentette a pénztárakat figyelő kamerák leszerelését. A komoly presztízsveszteséggel küszködő Lidl azt is közölte, hogy 2900 németországi egységéből 219-ben figyeltette meg dolgozóit magándetektívekkel, akik bevetését a 80 millió eurót elérő bolti lopásokkal indokolták.

A több mint 31 milliárd eurós árbevételű, 22 európai országban, köztük hazánkban jelen lévő diszkontlánc ugyanakkor tanácsadóként leszerződtette a korábbi szövetségi adatvédelmi biztost is. Joachim Jacob szerint sokkal láthatóbb megfigyelési rendszerekre van szükség: A kifejezetten szem előtt lévő kamerák nemcsak személyiségvédelmi okokból hasznosabbak, azoknak nagyobb az elrettentő hatásuk is.

A megfigyelt 219 üzlet alkalmazottai kérésükre megtekinthetik a róluk készült videó-felvételeket. A ver.di szolgáltatóipari szakszervezet kész jogsegélyt biztosítani azoknak, akik kártérítési pert akarnak indítani a Lidl ellen. Ezt azonban csak akkor tanácsolják, ha az illető nem akar tovább a Lidlnél dolgozni. Az adat-, és személyiség védelmi jogok betartását ugyanis csak az üzemi tanácsok képesek ellenőrizni, ilyenből alig több mint féltucatnyi működik a németországi diszkont-láncnál.

Vásárlók az egyik berlini Lidl-üzletben. A zsaroló vélhetõen eurómilliókat követel a diszkontlánctól
Vásárlók az egyik berlini Lidl-üzletben. A zsaroló vélhetõen eurómilliókat követel a diszkontlánctól
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.