Putyin "külföldi használatra" javasolja Medvegyevet

Meglepetések nélkül zajlott le Vlagyimir Putyin és George Bush kétnapos találkozója Szocsiban. Az orosz és az amerikai elnök álláspontja nem közeledett ugyan a Cseh- és Lengyelországba telepítendő amerikai rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatban, ám az orosz államfő "óvatos optimizmussal" bízott a megoldás kidolgozásában.

Mellékesen, egy újságírói kérdésre a májusban az elnöki székből a kormányfőibe átülő Putyin ismét lecsippentett egy keveset utódja, Dmitrij Medvegyev hatásköréből.

- Az alkotmány szerint az államfő a külpolitika alapvető irányának megadásáért felel, ennek megfelelően Dmitrij Medvegyev fogja képviselni Oroszországot a nemzetközi fórumokon, így a G-8 csúcstalálkozón is - jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy ő kormányfőként a szociális, gazdasági kérdésekért felel majd, "ami minden orosz állampolgárt közvetlenül érint". Az így "külföldi használatra" ajánlott Medvegyevvel szemben a minden eddiginél befolyásosabbnak ígérkező Putyin-kormányfő, ezzel mintegy magát tette meg a belföldi viszonyok elsődleges alakítójává, nem említve, hogy az alkotmány szerint - amelynek módosítása ellen többször is fellépett - az államfő a belpolitika alakításáért is felelős.

Bush Medvegyevvel is találkozott egy rövid beszélgetés erejéig, és pozitívan nyilatkozott a "beiktatását már nagyon váró", márciusban megválasztott 42 éves politikusról, akivel "érdekes lesz együtt dolgozni".

A múlt heti bukaresti NATO-csúcs után Putyin ismét megerősítette, hogy Moszkva ellenzi a katonai szövetség Ukrajnát és Grúziát érintő bővítését, amely mellett Bush többször kiállt. (Bukarestben erről végül - igaz, főleg Párizs és Berlin elutasítása miatt - nem is született döntés, amit az orosz fél elégedetten nyugtázhatott.) Az orosz elnök szerint ez a törekvés a múltat idézi, amikor Oroszország ellenségnek számított. - "Ahhoz, hogy javuljon a viszony Oroszországgal, nem a volt szovjet tagköztársaságok bevonására van szükség a katonai szövetségbe, hanem a viszony javítására, magával Oroszországgal." - mondta a Putyin, hozzátéve, hogy országa így kevésbé élesen reagálna bizonyos ügyekben. Az orosz elnök ezzel az amerikai rakétapajzsra utalt, amely Moszkva szerint nem Iránból induló rakétákra, hanem Oroszország ellenőrzésére irányul.

Putyin szerint a bizalmatlanságot egy közösen kidolgozandó rakétapajzs háríthatja el. Ennek híján azonban legkevesebb arra van szükség, hogy az objektumok szakértői ellenőrzését Moszkva állandó vizsgálóbizottságok működtetésével biztosíthassa. A két elnök közös sajtótájékoztatóján Putyin elmondta, hogy az Egyesült Államok elfogadta az orosz észrevételeket, amit Bush megerősített, kijelentve, hogy érti az Oroszország aggodalmát, és mindent megtesz azért, hogy meggyőzze kollégáját: a rakétapajzs nem Moszkva ellen irányul.

A találkozó után a felek egy közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben mind a vitás, főként katonai kérdések, mind a felek egyetértését bíró témák helyet kaptak, többek között a két ország gazdasági kapcsolatát egyengető újabb szakirányú kormányközi bizottságok létrehozása. Bár konkrét ígéretet nem kapott, Putyin számít a két ország kereskedelmét korlátózó, 1974-es Jackson-Vanick kiegészítés eltörlésére, valamint arra, hogy Oroszország még az év végéig a Világkereskedelmi Szervezet tagja lehet, amelytől korábban épp az amerikai kifogások tartották távol.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.