Kis telki problémák

"Kétmilliárd forintba kerül, ebből 700-800 millió a FIFA-tól és az UEFA-tól érkezik, a fennmaradó részre kölcsönt veszünk föl. Ahhoz, hogy fölvehessük az összeget, közgyűlési határozat szükséges, ezért rendkívüli ülést hívunk össze" - nyilatkozta néhány napja a Telkibe tervezett edzőközpont felépítésével és finanszírozásával kapcsolatban a Blikknek Kisteleki István, az MLSZ elnöke.

Nos, ezt a rendkívüli ülést hétfőre tervezték, de elmarad, mert - amint arról Serényi Péter, a szövetség sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t - további tárgyalások szükségesek az OTP Bank Nyrt. és az MLSZ között a hitelkonstrukció ügyében. A beruházásnak - amelynek értéke a távirati iroda hírében már 2,5 milliárd forint - az idén márciusban el kellett volna készülnie; az eredeti tervek szerint a hathektáros területen négycsillagos szálloda, négy futballpálya (három "valódi", egy műfüves), sportcsarnok, tenisz-, továbbá strandfutballpálya is épülne.

A tervet Telki önkormányzata is lelkesen támogatta, mert az - a testület tavaly áprilisi közleménye szerint - rövid és hoszszú távon egyaránt hasznot hozna a településnek. Rövid távon új utakat, hosszabb távon iparűzési, építmény- és idegenforgalmi adót, arról nem is beszélve, hogy nem kellene irtani a parlagfüvet, és az odahordott sitt elszállítása sem jelentene gondot... A helyi remények szerint országos hírnevet is hozna az edzőtábor; amennyiben felépülne, már nem csak a kórház jutna az emberek eszébe Telkiről.

Az MLSZ-nek égető szüksége lenne saját edzőközpontra, ahol az összes válogatott csapat (felnőtt, utánpótlás, női, strandfutball, lábtenisz, futsal) készülhetne, ahol a játékvezetőket képezhetnék, ahol helyet kaphatna a hazai futball tudományos háttere, adatbázisa, könyvtára, és ahol a sérült játékosok rehabilitációs kezelését elvégezhetnék. A négycsillagos szállodában vendégül láthatnának hazai és külföldi csapatokat, amelyek a közvetlen közelben edzhetnének, és akkor a konferenciaturizmust még nem is említettük. Grandiózus elképzelésekben nem volt tehát hiány; kár, hogy a megvalósítás kérdésessé vált.

"Tizenöt-húsz évre igényelnénk a kölcsönt, a pénzt hoszszú távon visszahozza az edzőtábor, mert növeli az MLSZ bevételeit. Nem tartok attól, hogy gondjaink lesznek a törlesztéssel" - mondta ugyancsak a Blikknek Kisteleki. Csakhogy az OTP Bankkal folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak. Az OTP kidolgozott ugyan egy ajánlatot, amelyben a pénzintézet a hitelnyújtást különböző garanciák teljesítéséhez köti, ám az ajánlat nemrégiben lejárt, a feltételek nem teljesültek. A bank óvatosságát nyilván fokozta a bizonytalan ingatlanpiaci helyzet is, de - információink szerint - alapvető gondot jelent az is, hogy az MLSZ által kiszemelt kivitelező ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek. A hitel elbírálásánál az is nyomott a latban, hogy a labdarúgó-szövetséggel szemben nem zárult le a válogatott mérkőzések televíziós közvetítési jogaival kapcsolatos per sem. Lapunk úgy tudja: az OTP Bank várakozó álláspontja a nemzetközi és az európai szövetség illetékeseit is elgondolkodtatta, azaz egyelőre a tőlük várt, a beruházás mintegy harmadát kitevő összeg folyósítása is kérdéses.

A sok bizonytalanság közepette csak egy biztos: a létesítmény neve Puskás Ferenc Sportszálló és Edzőközpont lesz. Ha lesz...

Sokat markoltak?
Sokat markoltak?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.