Gyors feltámadásra nincs remény

- Régen voltunk ilyen rossz helyzetben - utalt tegnap a koalíciós válságra Lengyel László, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója. Petschnig Mária Zita főmunkatárs viszont azzal érvelt az intézet új gazdasági prognózisának bemutatásakor, hogy az előrejelzés nem vehette számításba a politikai kockázatokat.

Ám így is a kutatók szerint "nincs remény feltámadásra", belátható időn belül a gazdaság nem tér át gyorsabb növekedési pályára. Idén 2,3 százalékos iram várható a tavalyi 1,3 százalék után. A múlt évről számos kedvezőtlen hatás húzódik át: a hatszázalékos infláció, a 2007-es "túlhűtés", a tervezettnél egy százalékkal erőteljesebb költségvetési kiigazítás, a reálkeresetnek - az intézet által számított - 6,4 százalékos csökkenése. Igaz, hogy tavaly a GDP 5,5 százalékára mérséklődött a költségvetési hiány, de a gazdaságpolitika hitelessége nem növekedett a kívánt mértékben, nem érkezett tetemes többletbefektetés az országba. Ezzel együtt tény, mutatott rá Petschnig Mária Zita, hogy a pénzügyi egyensúly javult és az idén is tovább javul. A büdzsé deficitje nem haladja meg a GDP négy százalékát, miközben a folyó fizetési mérleg finanszírozási igénye a bruttó hazai termék 3,8 százalékára mérséklődik. A nemzetközi pénzügyi zavarok miatt lassuló külpiacok kereslete viszszaesik a magyar termékek iránt, de miután nagyobb megszorítások 2008-ban már nem várhatók, a szerényebb ütemben bővülő exportot ellensúlyozhatja a kissé élénkülő belső fogyasztás.

A hétfőn nyolc százalékra feltornászott jegybanki alapkamatot további emelkedés után az év végére 7,5 százalékos szintre várja visszaereszkedni Várhegyi Éva, az intézet főmunkatársa. Antal László, a Pénzügykutató szakértője kifejtette: reméli, nem lesz adócsökkentés 2009-ben, mert ilyen döntést csak felívelő gazdaságban érdemes megtenni. Hozzátette: érdemi adócsökkentésbe akkor lehet belevágni, ha arra 600-800 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.