Per helyett csak reklám

Három országos napilapban közzétett hirdetésben kérte Miskolc, és a város vagyonát kezelő holding a kormányt, hogy ne engedje magánkézbe adni a Miskolci Fűtőerőművet (Mifű Kft), biztosítsa az önkormányzat cégének elővásárlási jogát. A Mifű 99,6 százalékát eladni kívánó tulajdonos, a Magyar Villamos Művek (MVM) közleményben jelezte: a jelenlegi jogszabályok mellett erre nincs lehetőség.

Az MVM leszögezi: ők mindent megtettek, hogy Miskolc élni tudjon az elővásárlási joggal. Többször módosítottak határidőket, amelyről a város lecsúszott -, az utolsó ilyen kérést azonban azért nem tudták teljesíteni, mert a városi cég elzárkózott attól, hogy ehhez az eredeti vevő hozzájárulását kérjék (erre az MVM szerint szükség lett volna). Így az állami vállalat azt volt kénytelen megállapítani, hogy Miskolc nem tudta határidőre teljesíteni a feltételeket (bemutatni például a - bankgaranciát arról, hogy megvan a pénze).

A miskolci önkormányzat nem kívánt reagálni az MVM közleményére. Veres László szóvivő tudósítónknak azt mondta: "nem a sajtón át szeretnének üzengetni a cégnek", az ügyben szerinte szakmai egyeztetésekre van szükség. (Korábban a város perrel fenyegetett, úgy látszik ettől most elálltak - a szerk.) Mint hozzátette, a hirdetésre azért volt szükség, hogy felhívják az ügyre a figyelmet. A szóvivő kérdésünkre válaszolva kifejtette: a levelet azért írták alá mind a 174 ezer miskolci lakos nevében, mert az őket képviselő polgármester, valamint a teljes képviselő-testület támogatja az erőmű vásárlási kezdeményezést, őket pedig a város lakói választottak meg. Mivel az erőmű a hő mellett áramot termel, annak sorsa mindenkit érint - közölte Veres László. Mint megtudtuk, a miskolciak a miniszterelnököt, valamint valamennyi tárca vezetőjét hivatalos úton is tájékoztatták. Káli Sándor, a borsodi megyeszékhely polgármestere a távirati irodának azzal indokolta a nyílt levél közlését, hogy a kormány tagjainak figyelmét most más dolgok kötik le, így ezt a formulát választották a figyelemfelhívásra.

Együttműködés: dolgozók a Miskolci Fűtőműben
Együttműködés: dolgozók a Miskolci Fűtőműben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.