Merkel lett az európai ász

Hiába Nicolas Sarkozy francia államfő és Gordon Brown brit kormányfő szívélyes egyetértése, Európában Németország megkerülhetetlen szereplő. Olyannyira, hogy Párizsban és Londonban azt is le kell nyelni: a kontinens legbefolyásosabb politikusásza egy német nő, nevezetesen Angela Merkel.

A kereszténydemokrata kancellárt a Forbes magazin már két egymást követő évben a világ legbefolyásosabb asszonyának választotta meg - és e tendenciát tovább erősíti a Harris Interactive friss közvélemény-kutatása is. A Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban készített felmérés szerint Merkel - európai tekintélyében - még Franciaországban is megelőzte Sarkozyt: a kancellárra a megkérdezett franciák 38 százaléka szavazott, míg az államfő hazai pályán mindössze 18 százalékot kapott. Az Újvilágban a britmánia (vagy talán az európai viszonyokban való tájékozatlanság) annyira erős, hogy az amerikaiak Brownt nevezték a legbefolyásosabb személyiségnek.

Európa vezető hatalmának az öt EU-tagállamban Németországot tartják, csak az amerikaiak hiszik azt, hogy az "öreg kontinensen" Nagy-Britannia diktálja a tempót. Érdekes, hogy a britek és az olaszok Nagy-Britanniát sorolták a második helyre, a franciák és a németek viszont Franciaországot.

Sarkozyt is megelőzte a német kancellár
Sarkozyt is megelőzte a német kancellár
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.