Biciklizz a BKV-sztrájk idején! - javasolják kerékpáros szervezetek

A Critical Mass és a Magyar Kerékpárosklub közös felhívásban azt kéri, hogy a hétfői BKV-sztrájk idején aki csak teheti, válassza a biciklit az autó helyett.

Hétfőn, a budapesti BKV sztrájk idején aki csak teheti, autóba ül a városban, ami óriási megterhelést okoznak majd az itt élőknek, egyúttal ez szemléltetni fogja, hogy mitől kíméli meg nap mint nap a tömegközlekedés Budapestet - hangoztatják kerékpáros szervezetek közleményben.

"Ezúton kérjük a főváros lakóit, ha tehetik, gondoljanak a pincében, erkélyen, garázsban unatkozó kerékpárjukra. A város számára nélkülözhetetlen tömegközlekedés kiesése hétfőn két alternatívát hagy, a dugót és a kerékpározást. Autózni még a szokásosnál is bosszantóbb vállalkozás lesz, miközben a kerékpárosoknak ez is csak egy lesz a szép tavaszi reggelek közül. " - olvasható a közleményben.

Budapesten már több tízezer ember kerékpározik hétvégén, a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből. A fővárosiak tulajdonában több százezer bicikli van. Itt a kiváló alkalom, hogy a sport funkció után felfedezzük a hatékony, és egészséges közlekedési eszközt ugyanazokban a kerékpárokban. Tegyünk egy kísérletet, tartsunk egy próbanapot! - javasolja a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass közös közleménye.

A Magyar Kerékpárosklub, és a Critical Mass mozgalom egyetért a sztrájk követeléseivel, hogy ne csökkenjen sem a járatok száma, sem a menetsűrűségük. Semmilyen anyagi ok nem lehet elég indok a járatritkításokra, hiszen azok következménye felbecsülhetetlen járulékos anyagi, egészségügyi terhet ró a városlakókra.

Budapesten az utóbbi években sokan szoktak el a közösségi közlekedés használatától, és ültek át autóikba. Ez nemcsak közvetlen károkat okoz például a város környezeti állapotában, hanem egyre több elszalasztott lehetőséget egy lakóinak élhető, külföldi látogatóinak vonzó város megteremtésére. Egy városnak a lehető legjobb befektetés a közösségi közlekedés fejlesztése, és a legnagyobb pazarlás a tömegközlekedésen történő spórolás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.