Nemzetközi sajtótájékoztatón magyarázta a helyzetet Gyurcsány

A miniszterelnök jobban szeretné, ha fennmaradna a koalíció, de "egy nyitott egypárti szocialista kormány" megalakulására látja a legnagyobb esélyt. Kijelentette: nem ő az akadálya egy szakértői kormány megalakulásának, erről a parlament dönthet - de nincs többsége egy több ezer milliárdos kiadáscsökkentésnek.

Gyurcsány a koalíció fennmaradását szeretné.

Gyurcsány Ferenc nem örül az SZDSZ döntésének, és jobban szeretné a koalíció  fennmaradását.  A miniszterelnök szerint a legnagyobb valószínűséggel egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulására van esély, amely mérsékelt, felelős reformpolitikát  folytat. Azért nem mondhatok ennél többet, mert a végső döntést a koalíció felbontásáról az SZDSZ nem hozta meg - közölte a kormányfő  nemzetközi sajtótájékoztatóján pénteken a parlamentben. Mint mondta, biztos abban, hogy ilyen politikához az SZDSZ és az  MDF is támogatást nyújt. Véleménye szerint a "minden korábbinál nagyobb koalíciós  feszültség" nem személyi vagy hatalmi jellegű viták miatt alakult ki  az MSZP és az SZDSZ között, hanem azért, mert a kisebbik kormánypárt  úgy érzi, túl sokat kellett feladnia a programjából, és radikálisabb reformokra van szükség.

Nem valószínű, hogy új partnert keresnek egy koalícióhoz.

Gyurcsány Ferenc nem tartja valószínűnek, hogy április 30 után az MSZP bármely  más parlamenti párttal koalíciós tárgyalásokat kezdeményezzen. A miniszterelnök pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy egy, az általa képviseltnél  markánsabb reformpolitikához szívesen nyit utat, de egy  reformellenes politikához nem szívesen.
Gyurcsány Ferenc szerint előrehozott választások lehetőségét  akkor lehet napirendre venni, ha a politikai szereplői "kiterítik  kártyáikat", és konkrétan elmondják, mi a programjuk, mit  képviselnek. Példaként az adóprogramot és a családtámogatást hozta  fel, amelyekben - mint mondta - nem lehet tudni a kormányon kívüli  parlamenti pártok konkrét terveit.

Hangsúlyozta: Magyarország számára érdektelen hogyan hívják a  miniszterelnököt, az a lényeg, hogy mit csinál, vagy mit csinálna.

A kormányfő arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy az MSZP  nem kényszeríti őt bele egy választások előtti költekezésbe, azt  válaszolta: garancia arra, hogy ez nem történik meg, az MSZP  egészének erős meggyőződése, az elnökség ugyanezt képviselő  álláspontja, és az is, hogy ez minden további politikai szereplésének feltétele.

A kormányfő szerint nem ő az akadálya a szakértői kormánynak.  Gyurcsány Ferenc szerint nem ő az akadálya egy szakértői kormány megalakulásának, erről a parlament dönthet. A miniszterelnök pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kérdés az, van-e jelentős többsége az Országgyűlésben - Simor András vagy bárki más  vezetésével - egy 2000 milliárdos kiadáscsökkentésnek. Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy szerinte nincs.
Az MSZP nem szavazná meg, én a párt elnökeként nem járulnék hozzá - jelentette ki a kormányfő.

Szükség van reformértékű lépésekre

Szükség van reformértékű lépésekre - mondta Gyurcsány Ferenc pénteki nemzetközi  sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. A kormányfő az  egészségügyet és a felsőoktatást említette példaként.
A miniszterelnök az egészségügyben szükségesnek tartja a szektorsemleges finanszírozás feltételeinek megteremtését, hogy a  mainál nagyobb verseny alakulhasson ki a biztosítottakért az egyes  szolgáltatók között.
A kormányfő véleménye szerint ma a társadalombiztosítás  túlnyomórészt köztulajdonban lévő egészségügyi intézményeket  finanszíroz, miközben már megjelentek a magánszolgáltatók.

A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy ha a pénztári oldalon  mérséklődik a betegekért folyó verseny, akkor azt fokozni kell a  szolgáltató oldalán, mert ez javítja a minőséget. Véleménye szerint  úgy lehet a szolgáltatói oldalon fokozni a versenyt, ha közelítik a  közszolgáltatónak és a magánszolgáltatónak nyújtott finanszírozást.
Gyurcsány Ferenc az elmúlt két év egyik rendkívül fontos  eredményének nevezte, hogy megvalósították az átjárhatóságot az  államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés között a  felsőoktatásba. Hozzátette, hogy ez az átjárás rendkívül szűk, 15-15  százalék.

A tandíj eltörlése kapcsán azt mondta, hogy nyitottak a rektori  konferencia kidolgozás alatt álló javaslatára, amely lényegesen  nagyobb arányban nyitja össze a két szférát. Így az állami  finanszírozás nagyságának csökkentése nélkül, a hallgatók mindenkori teljesítménye döntené el, hogy kiket finanszíroz az állam.

(MTI)

'Nem valószínű, hogy új partnert keresnek egy koalícióhoz'
'Nem valószínű, hogy új partnert keresnek egy koalícióhoz'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.