Figyelem, létszámellenőrzés!

Nagy az izgalom ezekben a hetekben a Magyar Olimpiai Bizottságban: vajon hány hazai sportoló vehet részt az augusztus 8-án kezdődő pekingi játékokon? A választ pontosan ma még senki sem tudja, "általánosságban" azonban mindenki fújja: kevesebb, mint négy éve, Athénban. A valósághoz jobban közelíteni igyekvők hozzábigygyesztik a határozót is: jóval kevesebb...

Az okokat ezúttal ne firtassuk - bár lenne mit -, nézzük pusztán a számokat! A 2004-es játékokon 215 magyar versenyző indult, jelen állás szerint Kínába 140-en lennének nevezhetők. Eddig a műsoron szereplő huszonnyolc sportágból összesen tizenhétben kvalifikálták magukat honfitársaink a játékokra, ám ez a szám is nőhet, hiszen például teniszben - ahol még nincs hivatalos lajstrom - Szávay Ágnes bizonyosan ott lesz a kínai mezőnyben.

Szembetűnő különbség az athéni létszámhoz képest, hogy amíg négy esztendeje négy magyar csapat is kvótát szerzett, addig ezúttal csupán három: a férfi és a női vízipólósok mellett kézilabdában most csak a múlt hét végi bukaresti selejtezőt sikerrel abszolváló nők léphetnek fel; a Görögországban bravúros teljesítménnyel negyedik helyezett férfiegyüttes nem tudta kiharcolni a részvételt (ez eleve mínusz tizennégy sportolót jelent). A kosarasok, röplabdázók, labdarúgók - nem beszélve a gyeplabdázókról, netán a baseballosokról... - éppúgy "kihagyják" a versenyek versenyét, mint az utóbbi időben mindig...

Ami már jól látható: létszámilag - persze az összesen huszonhat játékost delegáló vízilabdázók mellett - az úszók és a nagy reményeket egyébként nem tápláló atléták a rangelsők, ám hogy e két ágazatban végül is hányan ölthetik fel a formaruhát, ma még kérdéses. Az úgynevezett A szintet már teljesítők közül az előbbi sportágban számonként ketten, az utóbbiban hárman állhatnak rajthoz, a B szintet produkálók viszont csak akkor - s abban az esetben is kizárólag "egykeként" -, ha az adott versenyben nincs A szintes sportoló. Amint azt Kiss László, a "vizesek" szövetségi kapitánya megfogalmazta, B szintest csupán akkor érdemes olimpián indítani, ha ígéretes fiatalról van szó, tekintve, hogy "ennek a kategóriának legföljebb a negyvenedik-hatvanadik helyre van esélye..."

A húzóágazat címre változatlanul a kajak-kenusok pályáznak. Mostanáig már tizennégyen kvalifikálták magukat, s további öt kvóta megszerzésére a májusi, milánói Európa-bajnokságon lesz lehetőség. Nagyon jól állnak a hagyományosan eredményes vívók, egészen jól a birkózók, a cselgáncsozók pedig jobban, mint az elmúlt időszakokban bármikor.

Ugyanakkor elkeserítő helyzetet rögzíthetünk súlyemelésben (nincs magyar szereplő, s - hacsak nem jut valaki szabadkártyához - aligha lesz), továbbá nem döngethetik a mellüket a tornászok még akkor sem, ha a világbajnoki ezüstérmes Berki Krisztián adminisztratív döntés nyomán maradt le a színlapról.

Ami biztos: a nevezéseket július 23-ig kell elküldeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, s szintén faktum, hogy a piros-fehér-zöld lobogót Kammerer Zoltán háromszoros aranyérmes kajakos viszi a megnyitón, az ünnepélyes fogadalomtételen pedig Igaly Diána sportlövő, valamint Biros Péter vízilabdázó mondja az eskü szövegét.

Magyar kvótások

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.