A demokrata fórum "házon belüli" miniszterelnök-váltást javasol

Dávid Ibolya "házon belüli" miniszterelnök-cserét javasol a koalíciós pártoknak. - A megoldás kulcsa 206 képviselő kezében van, azokéban, akik a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányt 2006. október 6-án megerősítették - nyilatkozta tegnap az MDF elnöke. "Négy évvel ezelőtt is példát adott arra az MSZP-SZDSZ-többség, hogy van megoldás házon belül a miniszterelnök-cserére" - emlékeztetett. Szerinte a miniszterelnök belső cseréjével a kormány is cserélődne, ez egy gyors váltást jelenthetne, ráadásul új kormányprogramot.

Az MDF nem tervezi, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Arra, hogy ha valamelyik más párt benyújtana ilyet, az MDF támogatná-e, Dávid Ibolya azt válaszolta: ha a parlament feloszlatja magát, vagy hogy ha a parlamentben valami elősegítheti az idő előtti változást, azt az MDF megszavazza.

Dávid Ibolya tegnap is megerősítette: sem formális, sem informális egyeztetés nem volt a demokrata fórum és a szocialista párt között az együttműködésről, nem kínáltak fel a pártjának koalíciót, és nem is készülnek koalícióra. De az MDF konstruktív ellenzéki párt, ami azt jelenti: támogatják azokat az indítványokat, amelyek az ország javát szolgálják és összhangban vannak a párt programjával - függetlenül azok előterjesztőitől.

Az egykulcsos adó bevezetéséről kezdeményez négypárti egyeztetést az MDF "a parlamenti többséggel" - Dávid Ibolya tegnap a Fidesz és a KDNP mellett már e "parlamenti többséghez", vagyis az ellenzékhez sorolta az SZDSZ-t is. Az MDF 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót javasol. Szerinte az egykulcsos adó bevezetésével a kisebbségi MSZP-kormány rákényszeríthető lenne végre a kiadások érdemi csökkentésére. A Fidesz és a KDNP tegnap tudatta: a családi adózást támogatják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.