Várni kell a Bábolna-földre

A Bábolna Ménesbirtokhoz kerülnek a Bábolna Zrt. használatában lévő földek, egyelőre. Ezeket az év második felében piacra is dobják. A cég erdőit a Vértesi Erdő Zrt. kapja meg, valószínűleg véglegesen.

Felmondta a Bábolna-földek hosszú távú bérleti szerződését a felszámolás előtt álló Bábolna Zrt.-vel az állami tulajdonos, és a földvagyon birtokosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A föld kényszerhasznosításra a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokhoz kerül a szezon végéig. A 100 százalékban állami tulajdonban lévő, lótenyésztéssel foglalkozó vállalat 800 millió forintos kamatmentes tulajdonosi kölcsönt kap az államtól a földek mezőgazdasági művelésére. Úgy tudjuk, az erdőterületeket a Vértesi Erdő Zrt. kapja meg. Véglegesen.

Lapunkhoz korábban eljutottak olyan hírek is, hogy a Bábolna-földek tartósan a Ménesbirtoknál maradnak, aminek amúgy is keresik az új vagyonkezelőjét. Így "szebbé" tudnák tenni az jelenleg csak lótenyésztéssel foglalkozó vállalatot. A nagy és összefüggő termőterülettel jelentősen növelhetnék a társaság iránti érdeklődést - fogalmaztak lapunknak piaci körökben. Úgy tudjuk azonban: döntés született arról, hogy a földek valóban csak a szezon végéig maradnak az immár egyetlen állva maradt Bábolna-cég kezelésében. Az MNV-nek a törvényi előírás szerint gondoskodnia kell a mezőgazdasági földek megműveléséről, ám a ménesbirtoknak nincs ehhez szükséges eszköze. Ennek ellenére nem kívánnak külső szereplőt bevonni a termelésbe, vagyis nem egy harmadik cégre bízzák a konkrét mezőgazdasági munkák elvégzését. A 800 millió forintos kölcsön azonban nem teljes egészében a ménesbirtoknál landol. Ebből körülbelül 400 milliót kapna a Bábolna Zrt. az eddig elvégzett munkák fejében, míg a többit a hátralévő feladatokra fordítanák. A munkákat a Bábolna Zrt. még meglévő gépeivel végezné el a ménesbirtok, amely ezekért bérleti díjat fizetne.

Hogy mit vetnek majd, abban sok választása már nincs a tulajdonosnak: kukorica kerül a földekbe. Az MNV-nél azzal számolnak, hogy terményértékesítésből 1-1,2 milliárd forintos árbevétele lesz a ménesbirtoknak.

Ha mindennel végeztek, a szezon befejeztével indulhat meg az igazi versenyfutás a földekért. A MNV-nél lapunkat úgy tájékoztatták, hogy jövőre biztosan piacra dobják a körülbelül hatezer hektárnyi területet, ám hogy ezt milyen formában teszik meg (egyben értékesítik, darabonként vagy hosszú távú bérleti szerződést lehet majd kötni a földekre), arról még nincs döntés. Az üggyel kapcsolatban az MTI-nek Száraz Gábor úgy nyilatkozott: a területek hasznosítását nyilvános pályázat keretében oldják meg, előre láthatóan az év második felében.

Az is bizonytalan még, hogy mi lesz a sorsa a két hete ismét meghirdetett, a Bábolna Zrt. vagyonkezelésében lévő szendrői gazdaságnak, amelyhez csaknem ötezer hektár tartozik. Ezt ugyanis nem az MNV, hanem a kijelölt felszámoló dönti majd el. Így lehet, hiába írták ki rá a pályázatot, ha már a felszámoló szeretné értékesíteni a gazdaságot, akkor a mostani eljárást visszavonják.

Csinosítják a lovat a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál
Csinosítják a lovat a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.