Chorin-emlékérem Szélesnek?

Tisztújító közgyűlést tart ma a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Széles Gábor nem indul újra a posztért. Az utódjelölt Futó Péter programjavaslatában határozottan kiáll a politikamentes érdekképviselet mellett.

Kérdés, ha csak az MGYOSZ éves rendes közgyűlése ülne össze, maradna-e az elnökség változatlan. De most éppen a négyévenkénti tisztújító közgyűlés vált esedékessé, így a küldötteknek nem kell azzal foglalkozniuk, hogy egy gazdasági érdekképviselet hatékony működését nem akadályozza-e elnökének nyilvánvaló politikai elkötelezettsége, esetleges politikusi ambíciói. Széles Gábor ugyanis, kihasználva az alkalmat, bejelentette, nem indul újra a posztért, amelyet tíz, vagy más "időszámítás" alapján tizennyolc évig töltött be. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének egyik újjáalapítója volt 1990-ben, ő lett az elnök is egészen addig, amíg a szövetség nem olvadt össze a régi nagyvállalatokat képviselő munkaadói szövetséggel 1997-ben. Ekkor lett az MGYOSZ elnöke.

A szövetség ma - a tagvállalatoknál foglalkoztatottak létszáma alapján - a legnagyobb munkaadói érdekképviselet, több nemzetközi szervezetben a magyar vállalkozói szféra reprezentánsa. Ugyanakkor az utóbbi időben ez az intézmény többet került szóba az elnök tulajdonában lévő médiumok megnyilatkozásai okán, semmint a képviselt társaságok véleményének megjelenítőjeként.

Futó Péter, aki - információink szerint az egyetlen utódjelölt - programjavaslatában feltehetően ezért hangsúlyozza többszörösen az MGYOSZ új pályára állításának szükségességét, mondván: nemcsak függetlennek kell lenni a napi politikától, hanem annak is kell látszani. Egy érdekképviselet feladata, hogy képes legyen mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel együttműködni. Ha ebben nem partner a politika, akkor kritizálnak és javasolnak, de a párbeszédet fenntartják - ígéri a programjavaslat.

A tisztújítás mellett a közgyűlés ma ajánlást tesz a tiszteletbeli elnöki tisztség létrehozására, valamint a magyar gyáriparosok szövetségének első elnökéről - Chorin Ferencről - elnevezett emlékérem alapítására. Mindkét megtiszteltetésről - a javaslat szerint, amelyet a közgyűlés meg is változtathat - az elnökség határoz. Akár magához vonja ezt a lehetőséget a közgyűlés, akár az elnökségnél marad, a döntés nem lesz egyszerű. Az meglehetősen egyértelműnek tűnik ugyanis, hogy kitalálói - Széles Gábornak szánva - személyre szabták az új elismeréseket. Kérdés azonban: sérti-e a szövetség politikai függetlenségét, ha tiszteletbeli elnöke az utóbbi időben közéleti botrányt kavaró írásokat közlő, politikailag markánsan elkötelezett orgánumot tulajdonol. Egyes hírek szerint elképzelhető, hogy Széles végül a tiszteletbeli elnökséget nem kapja meg. Az emlékérem "járna" neki, ám annak már van valami egészen abszurd bája, ha ebben a helyzetben éppen egy, Chorinról elnevezett emlékéremmel honorálják munkásságát.

Széles Gábor a gyáriparosok egy korábbi rendezvényén. Búcsúzik az
Széles Gábor a gyáriparosok egy korábbi rendezvényén. Búcsúzik az "újjáalapító"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.