Állami marad az egészségbiztosítás

Gyökeresen megváltoztatják az egészségbiztosítási reformot - jelentette be a miniszterelnök. Szemben a februárban elfogadott törvénnyel, mégsem vonnak be üzleti biztosítókat. Csak az állam lesz a tulajdonosa a tervezettnél kevesebb új, regionális alapon szervezendő pénztárnak.

Négy hét múlva a parlament elé kerül a pénztártörvény módosításáról szóló javaslat. Ez gyökeresen megváltoztatja a februárban elfogadott, de népszavazási kezdeményezésekkel megtámadott egészségbiztosítási reformtörvényt. Az 49 százalék erejéig behívta volna az új, megyei egészségpénztárakba a magántőkét. Az új változat megtartja a régi, tisztán állami tulajdont e szektorban, de az állami központ mellett létrehoz több, regionális pénztárat.

Az új rendszerben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valódi biztosítói jogokat kaphat. A területi elven szerveződő pénztárak az oda tartozó polgárok után járó fejkvótából megszervezik az ellátásokat, ellenőrzik a szolgáltatókat. Az elképzelés szerint sokkal intenzívebben, mint ahogy most az OEP teszi.

A Népszabadságnak nyilatkozó Schvarcz Tibor (MSZP), a jogszabály-előkészítő csoport tagja azt mondta: nincs szándékukban visszalépni a törvény progresszív elemeitől, így biztosan megtartják a szociális kiegyenlítést is biztosító fejkvóta-szisztémát, a nagy értékű beavatkozásokat finanszírozó Országos Kockázati Alappal kapcsolatos elgondolásokat, valamint megtartanák az Egészségbiztosítási Felügyeletet is. A szocialista politikus a pénztártörvény módosítására kisebbségi kormányzás mellett is lát esélyt.

Ehhez arra van szükség, hogy az SZDSZ - ha meg nem is szavazza a saját elképzeléseitől immár igen messze álló új szabályozást, de - legalább tartózkodjon.

A szocialista frakció pénztártörvény-módosítást előkészítő munkacsoportja szerda reggel többórás megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel. A kormányfő felkérte a csoport tagjait, hogy Kökény Mihály irányításával készítsék elő a törvény módosításait, valamint feladattervet a ciklus végéig szükséges, az egészségügy átalakításával kapcsolatos teendőkről.

Kökény Mihály hangsúlyozta: nem készül új kormányprogram, a tavaly nyári, koalíciós megállapodásban is rögzítetteket "porolják le", szükség esetén kiegészítik. Ilyen feladatként említette az alap- és járóbeteg-ellátás finanszírozási szabályainak pontosítását. A háziorvosok helyzetének javításával kapcsolatos szocialista javaslatok között szerepel a praxisvásárlások, eladások megkönnyítését segítő, hárommilliárd forintos törzstőkéjű praxisalap létrehozása. A konstrukció kamatmentes hitelt folyósítana az alapellátási rendszerben fantáziát látó fiatal orvosoknak, illetve a háziorvosok mobilabb munkavállalását segítené. A szocialista frakció törvény-előkészítő munkacsoportja vizsgálja, hogy az önkormányzatokkal közösen miként lehet a hátrányos helyzetű vagy évek óta orvos nélküli körzeteket vonzóvá tenni a doktorok számára. Évente 500 ezer forint többlet juthat a célra a mintegy 350 érintett praxisban. Az összeg tíz százalékát a helyhatóságoknak kellene biztosítaniuk.

Elképzelhető, hogy a 15 ezer lakosonként létrehozott szakrendelők ritkulnának. Több beteget sorolnának egy-egy rendelőhöz. S így már az sem biztos, hogy a korábban uniós forrásból tervezett 23 új intézet mindegyikére szükség lesz.

A szocialista javaslatcsomag egyetlen ponton azonos Horváth Ágnes keddi, minisztersége utolsó hónapjára meghirdetett programjával. Nevezetesen a háziorvosok teljesítményelvű finanszírozásának részleges bevezetésében. Kökény Mihály szerint a szabad demokrata miniszter terve áttekinthető elgondolás, de nem a legégetőbb feladatokról beszél. A szocialista egészségpolitikus szerint a tárcának most egyetlen fontos teendője van: előkészíteni a vizitdíj eltörlése után kiesett háziorvosi jövedelem kompenzálásának megoldását a hónap végéig. Erre országgyűlési határozat is kötelezi a tárcát.

A Fidesz részéről Szijjártó Péter a törvény visszavonását nevezte az egyetlen lehetséges megoldásnak. Hozzátette: a törvény alapfilozófiája az egészségügy üzleti alapokra helyezése, így mindenfajta "toldozgatás-foldozgatás" csak még rosszabb eredményt hozhat.

Tanácskozik a kormány - a három szabad demokrata miniszter is részt vett az ülésen
Tanácskozik a kormány - a három szabad demokrata miniszter is részt vett az ülésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.