Sarkozy Betancourt életéért küzd

Nicolas Sarkozy felhívással fordult Manuel Mirandához, alias "Tirofijóhoz", a kolumbiai baloldali gerillaszervezet (FARC) főparancsnokához, kérve a 2002-ben elrabolt francia-kolumbiai kettős állampolgárságú Ingrid Betancourt azonnali szabadon bocsátását, s vele együtt a többi beteg túszét is.

A francia elnök közölte, hogy "késlekedés nélkül" humanitárius missziót küld Kolumbiába a kapcsolatfelvételre a gerillákkal. Sarkozy - mint az AFP jelentette - szándékáról telefonon tájékoztatta Alvaro Uribe kolumbiai és Hugo Chávez venezuelai elnököt is. (A baloldali Chávez a FARC-al tárgyalva az idén két ízben, összesen hat túsz elengedését érte el, ám a kolumbiai elnök kifogásolta venezuelai kollégája közvetítését.) Franciaország három napja már felajánlotta, hogy fogolycsere esetén kész befogadni, politikai menedékjogot adni a gerilláknak.

- Az önök döntésétől függ egy nő élete, miként hogy újjászülessen a többi túsz szabadulásának reménye is - figyelmeztette Sarkozy a FARC parancsnokát. A hírek szerint a 46 éves Betancourt életveszélyben van, miután hat éve tartják őserdei fogságban. Állítólag februárban maguk a gerillák vitték egy vidéki klinikára, ahol megerősítették, hogy hepatitis B májgyulladásban és a paraziták okozta leishmaniasis bőrbetegségben szenved. Sőt február 23-a óta éhségsztrájkot is folytat - egy francia szolidaritási csoport értesülése szerint. Párizs a múlt hét végén kórházzá átalakított Falcon 900-as katonai repülőgépet állomásoztatott Francia Guayanán. Ezt azóta visszavonták, ám közlés szerint egy másik gép már készenlétben áll. Ebből feltételezhető, hogy titokban azért folytak már tárgyalások.

Uribe, reagálva Sarkozy kérésére, bejelentette: amennyiben a humanitárius misszió valóban beindul, kész Kolumbia feltételezett déli körzetében leállítani a gerillák elleni hadműveletet. Kérdés, hogy ez kielégíti-e a FARC-ot: jó fél éve egy demilitarizált zóna kijelölése volt a gerillák feltétele a nagyobb szabású fogolycseréhez: akkor 45 túsz, köztük Betancourt mellett három amerikai kábítószerügynök elengedését helyezték kilátásba mintegy 500 bebörtönzött, köztük néhány az Egyesült Államoknak drogcsempészés vádjával kiadott társuk szabadulása fejében. Néhány napja Bogotában mindenesetre kilátásba helyezték, hogy nem indítanak eljárást olyan gerillák ellen, akik szabadon engednek túszokat.

Egyelőre nincs hír "Tirofijo" válaszáról. Ám hétfőn napvilágot látott egy másik FARC-parancsnok által még március 20-án kelt bejelentés: a humanitárius akció esélyét nagyban lerontotta, hogy Uribe hadserege az ecuadori határon átnyúlva megölte Raúl Reyes "külügyminisztert", a FARC második emberét és vele vagy két tucat fegyverest. A közlés szerint éppen Raúl Reyes lett volna felhatalmazva a tárgyalásra a franciákkal. Iván Márquez parancsnok azt is állítja, hogy a Tres Esquinas elnevezésű légibázisról - ahonnan az amerikaiak felügyelik a kábítószer elleni harcot - szállt fel az a repülőgép, amelynek rakétája telibe találta a FARC táborát ecuadori területen.

Ingrid Betancourt nyolc éve és most - egy párizsi tüntetés két posztere egymás mögött
Ingrid Betancourt nyolc éve és most - egy párizsi tüntetés két posztere egymás mögött
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.