A penzai barlangot ismét elhagyták néhányan

Öt hónapos önkéntes földalatti száműzetéséből felszínre jött tizennégy tagja annak a szektának, amely a világvége bevárására vonult a saját maga által épített menedékbe az oroszországi Penza közelében fekvő Poganovka faluban.

Tegnap az utolsó gyermek - egy tizenkettő és egy másfél éves - is kijött szüleivel, így a 28 főből már csak tizenkét felnőtt kívánja átvészelni a májusra datált világvégét. A rendőrség és a mentőcsoportok szerint azonban kijövetelükre előbb sor kerül, miután az olvadás következtében a tizenkét méter átmérőjű, kúttal és szellőzőrendszerrel ellátott agyagbunker jelentős része beomlott.

A menedéket a professzionális tárgyalók és egyházi személyek rábeszélésére elhagyók feltétele az volt, hogy továbbra is működhessen az orosz hatóságok által a közelmúltban beszámíthatatlannak minősített Pjotr Kuznyecov által két éve alapított Igazi Pravoszláv Egyház Követőinek szektája. Maga a vezető nem vonult le a föld alá, őt még novemberben fogta el a rendőrség a Moszkvától 800 kilométerre fekvő Penza mellett. A férfi együttműködik a tárgyalókkal és maga is kijövetelre próbálja rábírni híveit.

- Másfél hónap alatt, éjszakánként ástuk ki a menedéket, miután látomásunk volt az Apokalipszis eljöveteléről - mondta egy interjúban a negyvenhárom éves Kuznyecov. - Ezután elégettük az iratainkat, mert bele volt rejtve az ördög száma, a 666, és nekiláttunk a munkának.

A rendőri beavatkozás esetére önmaga felgyújtásával és a bunker berobbantásával fenyegetőző - eredetileg négy férfiből,  négy gyermekből és 18 nőből, köztük egy nyolcvankét éves asszonyból álló - csoport tagjai a vártnál jobb állapotban vészelték át az elmúlt hónapokat, nem esett bajuk a gyermekeknek sem.

(Moszkvai tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.