A Kárpátia Étterem és Söröző a kortárs magyar konyha megújításán dolgozik. Ma tartott „rendhagyó” sajtótájékoztatójukon bemutatták: a pacal lehet magyaros és mediterrán, rusztikus és elegáns.
A pacal él
És valóban elmondhatjuk: a pacal él! Bereznay Tamás, a Kárpátia Étterem és Söröző konyhafőnöke kitett magáért; aki belekóstolt az általa elkészített ételkülönlegességekbe – még ha azelőtt utálta is – pacalrajongóvá vált.
A pacal itt valóban újjáéledt: a hagyományos pacalpörköltön kívül volt itt pacalkrém barna pirítóssal - nagyon finom!! -, marinált pacal friss salátával, pacalleves friss oregánoval, pacal-spaghetti aglio, okio e pepperonicino - jobb mint a hagyományos pacalpörkölt -, feketeszezámos rántott- és zsályás-fehérbabos pacal.
A konyhafőnök akciója sikerült, nem titkolt szándéka az volt, hogy felhívja az igényes magyar közönség figyelmét arra, hogy a pacalt a világ minden táján nagyon sokféleképpen készítik el, csak nálunk ragaszkodnak csökönyösen az egytálételes pörkölt formához.
- A Kárpátia Étterem és Söröző idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját, a „Pacal él” című mottót azért választottuk, mert a régi ízek megtartása mellett, új ízekkel is szeretnénk meglepni a vendégeket és kialakítani egy új magyar kortárs konyhát – mondta a NOL-nak Váradi-Szabó Balázs marketingigazgató.
A századelő hangulatát idéző nívós étterem valaha Mikszáth Kálmán törzshelye volt, de a későbbi időkben az állandó vendégek sorából nem hiányzott az Illés zenekar sem. Két hetente megújuló gasztronómiai kínálattal várják a betérőket, a nyár közeledtével lesznek majd erdélyi-, spárga-, és gyümölcs hetek is.
Dr. Niklai Ákos ügyvezető igazgató szerint a külföldiek keresik és meg is találják a tradicionális magyar ízeket a Kárpátiában, de most mégis szeretnék elérni, hogy a magyar közönség nagyobb számban látogassa az éttermet, ezért vezették be a vendéglátóegység mindennap érvényes akcióját: 12 – 15 óráig az étel és italkínálatból 25 százalék árengedményt adnak a vendégeknek.
(NOL)