A Pentagon 2003-ban írásban kapott engedélyt a fogolykínzásra

A Pentagon közzétette azt az egykori emlékeztetőt, amellyel  engedélyezték számára a terroristagyanús személyek kíméletlen  vallatását azon az alapon, hogy George W. Bush amerikai elnök  háborús felhatalmazása előbbre való a kínzásra vonatkozó bármilyen  nemzetközi tilalomnál.


Az amerikai igazságügyi tárca 2003. március 14-i keltezésű, 81 oldalas titkos emlékeztetője, amelyet kedden hoztak  nyilvánosságra, jogi fejtegetésre alapozva hatalmazza fel a hadsereg  vallatóit arra, hogy kíméletlen módszereket vessenek be a külföldön  elfogott tálib és al-Kaida-harcosokkal szemben mindaddig, amíg azok  - úgymond - nem kifejezetten a foglyok kínzására irányulnak.

Az emlékeztető egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az elnök  háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az  ENSZ kínzás elleni egyezményei. "Előzőekben kifejtett álláspontunk  egyértelművé teszi, hogy a nemzetközi szokásjog nem szövetségi  (amerikai) törvény, s hogy azt az elnök - belátása szerint -  szabadon felülbírálhatja" - áll a dokumentumban, amelyet John Yoo,  az igazságügyi tárca Jogi Tanácsadó Hivatalának akkori vezetője írt.  Yoo mindemellett védelmet ígért arra az esetre, ha bármely vallató  ellen vádat emelnének az amerikai törvények vagy a nemzetközi jog  megsértése miatt.

Az emlékeztetőt még 2003 decemberében visszavonták, alig kilenc  hónappal azután, hogy Yoo átküldte a védelmi minisztérium vezető  jogászának, Wiliam J. Haynesnek. Bár az irat létezése évek óta  tudott dolog volt, teljes tartalma csak a mostani publikálással vált  ismertté. Haynest, aki idén februárban távozott posztjáról, hevesen  bírálták amiatt a szerepe miatt, amelyet a Bush kormány  terroristagyanús személyekkel kapcsolatos politikájának  megvalósításában játszott.

Yoo átirata annak a vitának az egyik epizódja volt, amely a  Pentagon civil és katonai vezetői között zajlott akkoriban arról,  milyen vallatási módszerek engedhetőek meg külföldi  létesítményeikben, s hogy az amerikai katonáknak adódhat-e jogi  problémájuk ezek miatt akár hazai, akár nemzetközi bíróságok előtt.  A Pentagon ugyanis - az amerikai titkosszolgálatoktól eltérően -  kifejezetten tiltotta vallatói számára bizonyos kegyetlen módszerek  alkalmazását, beleértve a hírhedt úgynevezett vízbefojtásos módszert.

Az emlékeztető titkosságát most annak a pernek a kapcsán  oldották fel, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU)  indított, hogy kikényszerítse a Bush-kormány terrorizmus elleni  háborújára vonatkozó iratok közzétételét. A dokumentumot a  kongresszus tagjaihoz is eljuttatták.

Az iratról Jameel Jaffer, az ACLU nemzetbiztonsági programjának  vezetője azt mondta, hogy az abban foglalt jogi érvelés "szó szerint  semmilyen határt nem szab a legkülönbözőbb vallatási módszereknek,  ha azokat az elnök engedélyezi". "A lényege ennek az emlékeztetőnek  nyilvánvalóan az, hogy eltakarítson minden lehetséges jogi korlátot az elnök háborús felhatalmazásának útjából" - tette hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.