Horváth Ágnes váratlanul programot hirdetett

Programot hirdetett minisztersége utolsó négy hetére Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tegnap, azon a napon, amikor megszűnt a vizitdíj és a kórházi napidíj. Tervei szerint a betegek magánorvosi számláinak egy részét az egészségbiztosító állná.

Tegnap megszűnt a vizitdíj és a kórházi napidíj. Horváth Ágnes, a posztjától április 30-án megváló egészségügyi miniszter ugyanaznap három elemből álló programot hirdetett az egészségügyi reform folytatására. Nem elképzelhetetlen, hogy ezek egynémely ponton fedik azokat az indítványokat, amelyeket Gyurcsány Ferenc kormányfő ismertet ma reggel az MSZP-frakció törvény-előkészítő csoportjával.

Horváth Ágnes tegnap arról beszélt, hogy vannak feladatai a hátralévő időben, hiszen például április végéig ki kell dolgoznia a vizitdíj pótlására vonatkozó javaslatot. A tárca - az alapellátás-finanszírozás átalakításának részeként - a háziorvosok díjazásában megjelenítené a teljesítményelemet. (Jelenleg attól függetlenül, hogy az alapellátók az adott hónapban hány beteget látnak el, valamennyi, náluk leadott kártya után megkapják a fejkvótát.) A jövőben azok a praxisok, amelyek rábírják a betegeket, hogy vegyenek részt szűrővizsgálaton, többlet-bevételhez juthatnak. E célra idén hárommilliárd forint költhető. Emellett további vizitdíj-pótló elem lehet a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációjának szétosztása. E két lehetőség körülbelül a korábbi vizitdíjbevétel fele.

Lapunk úgy tudja, hogy a miniszterelnök arról beszél ma a frakció egészségügyi törvényeket gondozó munkacsoportja előtt, hogy - részben finanszírozási technikákkal - lehetőség volna a ma sejtszerűen szétszóródott körzetek csoportpraxisként való működtetésére, valamint a járóbeteg-ellátás működtetésének privatizációjára. (D. A. N.)

A miniszter a szolgáltatói verseny élénkítésére azt javasolja, hogy a jövőben a beteg a magánorvosi szolgáltatás után - számla ellenében - kapja meg az egészségbiztosítási támogatást. Így az OEP-befogadással nem rendelkező szolgáltatók is kezelhetnének beteget a közfinanszírozás ellenében. A gyógyításról kiállított számla 70 százalékát térítené vissza 2009-től az egészségbiztosító. Horváth Ágnes szerint az új rendszer előnye az, hogy erősíti a szolgáltatói versenyt, bővíti a betegek intézményválasztási lehetőségét, és csökkenti a gyógyításra szorulók betegséggel kapcsolatos kiadásait. Az új rendszer - a számlaadási kötelezettség miatt - hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A hálapénz ellen új frontot nyit a miniszter: az orvosválasztásért a betegnek ma zsebből kell kifizetnie a kezelés költségének 30 százalékát, a fennmaradó kétharmadot az intézmény elszámolhatja az egészségbiztosító felé. A tárca tervei szerint mindez úgy változna, hogy a jövőben az ilyen ellátásért az intézmény az egészségbiztosítótól kapná meg a többletszolgáltatás díjának 100 százalékát. A betegek által befizetett összeg harmada a választott intézményt illetné, kétharmada az orvost.

Horváth Ágnes a jövőjét érintő kérdésre azt válaszolta: megbízatása után egyelőre pihenni fog, majd munkát keres. Lapunk kérdésére, hogy a koalíciós konfliktus elkerülése érdekében gondolt-e arra, hogy ő maga mond le, azt válaszolta, hogy nem. Őt az SZDSZ jelölte, tehát a pártnak kellett döntenie.

 

Aktualizált automata egy miskolci kórházban
Aktualizált automata egy miskolci kórházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.