Te is szállj be a pollen elleni küzdelembe!

A pollen előrejelző szolgálat a te segítségedet kéri! Ha van számítógéped és net-ed, akkor szállj be a pollen elleni küzdelembe és segíts, hogy az allergiás megbetegedésben szenvedő honfitársaid teljes értékű életet tudjanak élni. Az „Ingrid programra” keresztelt kutatás során pontos adatokat tudnak majd közölni a várható pollenkoncentrációról.

Másfél millió honfitársunk szenved allergiás megbetegedésben, amelynek során - súlyosabb esetben - teljesen megváltozik az emberi életminőség. Minden negyedik allergiás náthával küzdő ember egyben asztmás is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint tíz év múlva minden második ember allergiás lesz, de már most leszögezhetjük: hazánkban ez a baj népbetegséggé vált.

Kiváltó okként a szakemberek a környezetszennyezést és az éghajlatváltozást teszik felelőssé. A betegségben szenvedőknek - mindennapi életük során - nagy segítséget jelent a pollenkoncentráció előrejelzés. Ennek birtokában elkerülhetik az intenzíven fertőzött területeket és felkészülhetnek a megfelelő gyógyszerek szedésére.

Az elmúlt években az allergiások megsegítésére épült ki a pollen előrejelző szolgálat az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Glia Kft. segítségével. A pollen előrejelző szolgálat munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy az előrejelzések a lehető legpontosabbak legyenek, ezért a kutatás során a meteorológiai körülmények és változók (hőmérséklet, csapadék, páratartalom) segítségével a pollen mennyiségének kapcsolatát matematikai módszerekkel elemzik.

Pontosan meghatározható lesz a pollenkoncentráció

Tíz év adatait tartalmazó információs bázisuk feldolgozásához, most az internetezők segítségét kérik, mert a hatalmas mennyiségű adathalmaz kezelésére szükségük van a civilek számítógépes parkjára is. Az „Ingrid program” sikeres lebonyolításához sok szabad processzorkapacitásra van szükségük, ezt bárki felajánlhatja, amennyiben csatlakozik a programhoz a www.ingrid.hu honlapon. A mód rendkívül egyszerű: egy kis program letöltésével – ami később automatikusan fut a háttérben -, algoritmusokat és adatokat futtatnak le a „civilek”, és a felgyülemlett adatsokaságból lehet majd sokkal pontosabban megbecsülni a várható pollenkoncentrációt.

A civil netezők segítségével begyűjtött algoritmusokat a kutatók tovább hasznosíthatják egy előrejelző rendszerben, és ennek eredményét a www.pollenindex.hu honlapon hozzák majd nyilvánosságra.

Az allergiás megbetegedésben szenvedők többsége nemcsak egyetlen pollenre, hanem több növényre is érzékeny, ezért fontos, hogy az előrejelzés ne csak egy adott pollen koncentrációjára vonatkozzon, hanem magába foglalja az összes - a levegőben található - pollen hatását. A pollenindex meghatározásával bármely laikus megtudhatja, hogy mekkora az összpollen-terhelés az adott napon.

A pollenek erősen allergenizáló hatását régóta ismerjük, de az allergenitás fokát nem mindig tudjuk pontosan megítélni. Ezt segíti elő a pollen neve mellett feltüntetett csillagozás: a három csillag az érzékenyebbekben 

A laikusok számára a levegőben lévő pollenmennyiséget nem darab/köbméterben adják meg, hanem négy kategóriába - alacsony, közepes, magas, nagyon magas koncentrációba – sorolják a szakemberek.

válthat ki tüneteket, de a négy csillag már minden betegnél egyértelmű tüneteket mutat. A kutatási módszer alapján akár településre, régióra, vagy országosan ki lehet majd számítani az összpollen-terhelés mértékét. A most induló www.pollenindex.hu oldalon az allergiások egyedülálló tájékoztatást kapnak az őket érő összpollen-terhelésről, és elérhetik az egyes pollenekre vonatkozó koncentráció-előrejelzést is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.