Ecuador után Peruban is magyar drogfutárok

Magyar állampolgárságú drogfutárt tartóztattak le a hét végén a limai nemzetközi repülőtéren, jelentette az Efe spanyol hírügynökség a perui hatóságokra hivatkozva.

A 46 éves férfi, tíznapos perui látogatást követően Barcelona felé indult volna vissza, ám az ellenőrzésnél 4,5 kilogramm kokaint találtak a poggyászában. Mint állította, 5000 dollárt ígértek neki a drog Európába csempészéséért. Az El Comercio napilap közlése szerint tegnap egy malájföldinél is találtak 4,6 kilónyi heroint a repülőtéren, aki szintén Barcelonába tartott volna.

Telefonérdeklődésünkre Hajóssy István limai tiszteletbeli konzul elmondta, hogy néhány hónapon belül már a negyedik magyar drogfutárt kapcsolták le Peruban, akikre súlyos, általában nyolcévi börtönbüntetés vár. Egy fiatal hölgy, miként egy 23 éves fiatalember is van köztük, láthatóan gyökértelen, megtévesztett emberek, akik nem igazán voltak tisztában, hogy milyen súlyos következménye lehet tettüknek. Az idén megszaporodott esetekből (hiszen összesen hat magyar van börtönben kábítószer-csempészés miatt Peruban) Hajóssy úr arra következtet, hogy a drogmaffia szervezői elérték Magyarországot is. (Korábban Ecuador vált ilyen célponttá, főleg Miskolcról szervezett magyar futárokkal.)

Minthogy Peruban nincs (miként a drogcsempészet szempontjából hasonlóan érintett Kolumbiában, Ecuadorban és Bolíviában sincs) magyar követség, a tiszteletbeli konzul csak magára hagyakozhat az ügyek intézésében, így például a tolmácsolásban, a hozzátartozók értesítésében. Nem csupán jóindulatától, hanem pénztárcájától is függ, hogy tud-e segíteni a különböző, így Limától esetleg távol eső börtönökbe zárt magyar állampolgároknak, például olyan alapvető cikkek eljuttatásával, mint vécépapír, fogkefe stb., vagy esetleg minimális zsebpénzzel.(O. L. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.