Focirajongó brémai felel a sportért az ENSZ-ben

Tibetbe menne Willi Lemke, az ENSZ-főtitkár sportért felelős különmegbízottja, és oda küldené főnökét, Ban Ki Munt is.

Ban Ki Munnal eddig csak egy videokonferencián találkoztak, Willi Lemke pár nap múlva New Yorkban először foghat kezet új főnökével: Bréma belügyi szenátora és a Hanza-város híres futballklubja, a Werder korábbi menedzsere lesz áprilistól az ENSZ-főtitkár sportért felelős különmegbízottja. A német szociáldemokrata politikus szókimondó stílusáról ismert hazájában, új pozíciójában azonban nagyon diplomatikusan kell fogalmaznia - különösen a pekingi nyári olimpia és Tibet kapcsán.

- Nem hiszem, hogy a bojkott bármilyen hatással lenne, de nem szabad, hogy a politika eszközként használja a sportot - nyilatkozta Lemke a pekingi ötkarikás játékok esetleges bojkottját firtató kérdésre. A tartományi belügyminiszterként a sportot is felügyelő 61 éves politikus szerint ma még semmit sem lehet kizárni, bár azt is hangsúlyozta: a rendkívül összetett tibeti helyzettel, a tüntetőkkel szembeni brutális hatósági fellépéssel kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés. Lemke azt fogja javasolni Ban Ki Munnak, keresse fel személyesen Tibetet, s a helyszínen tájékozódjon a helyzetről. Maga Lemke is szívesen elmenne Tibetbe, hogy a helyiekkel beszélgetve alkothasson véleményt.

Lemke kinevezése komoly német diplomáciai siker, maga Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter-alkancellár és SPD-elnökhelyettes is erőteljes lobbimunkát végzett az ügy érdekében. A német kormány állja egyébként azt a 450 ezer eurót is, amiből a sportügyekért felelős főtitkári különmegbízott hat állandó munkatársát, brémai, genfi és New York-i irodájának költségeit fizetik. Lemke a világszervezetnél jelképesen 1 dolláros fizetést kap.

A Hamburgi Egyetemen sportpedagógusi szakon végzett Lemke szenvedélyes futballrajongó. Kacskaringós politikai kitérőkkel került 1981-ben a Werder Brémához, ahol menedzserként, Otto Rehhagel edző oldalán részese volt a zöld-fehér Bundesliga-klub 1995-ig tartó "aranykorának", így a KEK elnyerésének, a három német bajnoki címnek és a három Német Kupa-győzelemnek. Lemke 1999-ben tért viszsza a politikába: ekkor lett a tartományi jogú város oktatási minisztere, 2005-től a Werder felügyelőbizottsági elnöki posztját is betölti.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.