A Lidl után a Schlecker is lebukott a dolgozók utáni kémkedés miatt

Az alkalmazottak úgy érezték, minden lépésüket figyelik, s gyanújuk beigazolódott: a Schlecker drogéria-láncnál is szisztematikusan kémkedtek munkavállalóik után.

Pár nap leforgása alatt ez már a második megfigyelési botrány Németországban, múlt héten a Lidl élelmiszer-diszkontról derült ki, hogy magándetektíveket és kamerákat állított rá az üzletekben dolgozó árufeltöltőkre, pénztárosokra.

A hamburgi Stern magazin által kirobbantott Lidl-botrányban a cég igyekszik „hamut szórni a fejére”: hétfőn egész oldalas újsághirdetésekben kért bocsánatot dolgozóitól. – Roppant módon sajnáljuk, és bocsánatot kérünk azért, ha munkatársaink úgy érzik, kémkedtek utánuk. Az ilyen magatartás nem illeszkedik abba a tisztességes bánásmódban, ahogy a vállalat dolgozóihoz viszonyul – fogalmaztak a tavaly több mint 31 milliárd eurós árbevételű, neckarsulmi székhelyű cég vezetői, akik a felelősséget viszont egyértelműen a túlbuzgó magándetektívekre hárították.

A Lidl egyébként a detektívek bevetését az éves szinten 80 millió eurót meghaladó bolti lopások elleni küzdelemmel magyarázták. A cég szerint a magándetektívek a dolgozókról is gyűjtöttek és jegyzőkönyveztek személyes jellegű információkat – a hirdetés szövege szerint ilyen szintű felderítés nem állt a munkáltató szándékában. Videó-kamerákat nemcsak a pénztárak fölé, hanem az öltözőkben is elhelyeztek az állítólag túlteljesítő nyomozók. Figyelték, hogy melyik alkalmazott hányszor megy ki vécére, illetve a munkatársak közül kinek kivel van szexuális viszonya.

Közben a ver.di szolgáltatóipari szakszervezet az ehingeni központú, hétmilliárd eurós árbevételt meghaladó Schleckert vádolta meg azzal, hogy kémkedik németországi alkalmazottai után.  Mégpedig úgy, hogy a felfogadott magándetektívek az üzletek falaiba fúrt lyukakon keresztül figyelték a dolgozók mozgását – írta a Bild am Sonntag. A ver.di berlin-brandenburgi illetékes vezetője, Achim Neumann szerint sok más diszkont-hálózat is hasonló módszereket alkalmaznak. Állandó nyomás alá helyezik, lényegében megfélemlítik a dolgozókat, így kényszerítve a folyamatosan elbocsátással fenyegetett embereket arra, hogy maximális teljesítményt produkáljanak.

Az alkalmazottak utáni kémkedési botrányokat a Németországot kormányzó nagykoalíció politikusai is elítélték. Horst Seehofer (CSU) szövetségi mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter, valamint Hubertus Heil, az SPD főtitkára egyaránt felháborítónak nevezte a titkos megfigyeléseket. Heil szerint a Lidl és társai szolgaként kezelik dolgozóikat. Seehofer azt nyilatkozta: Németországban szövetségi szintű törvényben kellene szabályozni a munkavállalók adatvédelmi jogait.

 Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.