Az SZDSZ-en a lépés sora

Az MSZP szombati küldöttértekezletén Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök a "bársonyos reformok" ígéretével maga mellé állította a pártot. Ugyanakkor nem csak nyilvánvalóvá, hanem az eddiginél is látványosabbá vált a koalíción belüli feszültség. Gyurcsány bejelentése, miszerint le kívánja váltani Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, a plénumból lelkes tapsot, míg a koalíciós partner politikusaiból éles megjegyzéseket váltott ki.

A kormányfő ma reggel fél nyolcra magához rendelte az egészségügyi minisztert, s feltehetően személyesen is közli vele, hogy leváltja. (Lásd hétfői hírünket a menesztésről.) Kilenc órakor ül össze az SZDSZ-frakció, majd este a párt ügyvivői testülete is a frakcióval kibővítve, vagyis az a kör, amely néhány napja egyhangúlag kiállt Horváth mellett.

Az SZDSZ Gyurcsány bejelentését az első reakciók szerint egyfajta hadüzenetként értelmezte. Az előzetes egyeztetést hiányolták, s emlékeztettek a kormányfőnek a népszavazás napját követő bejelentésére, jelesül arra, hogy nem lesz minisztercsere. Az SZDSZ a hírek szerint komolyan mérlegeli a koalíciós szerződés fölmondását. Ha kompromisszumot kötnek, karakterüket veszíthetik, s hagyják azt, hogy a reformkormányzás kudarcát az MSZP a nyakukba varrja. Sokan úgy okoskodnak, ha Kóka Jánosék most úgy döntenek, hogy kiszállnak, még lehet esélyük arra, hogy 2010-ig feltornásszák magukat öt százalékra, ami most nem csak időben látszik távolinak, hanem lehetőségként is.

A hét végén két szabad demokrata politikus is tett olyan nyilatkozatot, amelyből ennek az ellenkezőjére is lehet következtetni. Az egyik a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, Horn Gábor, aki úgy reagált, hogy nem a személy, hanem a reform a fontos. A másik pedig épp Kóka ellenlábasáé, Fodor Gáboré, aki úgy vélte, kulcsfontosságú a szabad demokraták elnökválasztó közgyűlésének mielőbbi megtartása, mert a párt fontos politikai döntések előtt áll, amelyeket "nem lehet ilyen háttérrel végigvinni".

Gyurcsány minden valószínűség szerint arra számít, hogy az SZDSZ nem bontja a koalíciót. Ha tévedne, az azzal járna, hogy az MSZP-nek kisebbségben kell majd kormányoznia. Nem véletlen, hogy az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán szombaton, az országos választmány döntését ismertetve azt közölte, hogy az MDF semmilyen módon nem kíván támogatást adni a jelenlegi kormánykoalíciónak.

A parlamentben az egyszerű többséghez 193 szavazat kell, az MSZP-frakció pedig jelenleg 188 tagú. Öt állandó szavazatot kell találniuk. Ez nem lehetetlen feladat, de hosszabb távon körülményes.

Gyurcsány beszél a pártértekezleten
Gyurcsány beszél a pártértekezleten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.