A dánok tudnak élni: ennyi az egész?

A boldogságtól épphogy csak nem ordítanak a dánok, ha hinni lehet a különféle felméréseknek. Nemcsak az Eurobarometer elégedettségi indexét vezetik, hanem a világ legboldogabb népei közé is tartoznak. Az úgynevezett World Map of Happinessen is övék az első hely, Svájc, Ausztria és Izland előtt. (Magyarország az illusztris 107. helyet szerezte meg a 178 ország közül, Gambia és Líbia között...)

De vajon mit tudnak a dánok, amit mások nem? Vannak, akik azt állítják, hogy - a külsőségekre nagyon adó dél-európai népekkel szemben - nincsenek túl magas elvárásaik, így aztán nem is csalódnak, ráadásul arrafelé panaszkodni sem divat. Mások szerint viszont a dánok egyszerűen tudnak élni. A sikerrecept így hangzik: valósítsd meg a munka és a magánélet ideális kombinációját. Merthogy a dánok heti 37 órát dolgoznak (de hatékonyan), fél öt után megáll a hivatali élet, és van bőven idő a családra és a kikapcsolódásra.

Tiszták az utcák, nincs átkozódás a dugókban, mert jól működik a tömegközlekedés, és nem aggódják halálra magukat a szülők sem, mert csemetéikre kitűnő (állami) óvodákban és bölcsődékben felügyelnek, amíg ők dolgoznak. Az ottani gyes állami alkalmazottaknál akár a fizetés száz százaléka is lehet, de csak 52 hétig jár; egy év után arra ösztönzik a szülőket, hogy térjenek vissza a munkahelyükre. Ez a gazdaságnak is jót tesz, hiszen rekordmagas a foglalkoztatottság.

Az ügyintézéstől sem áll fel a dánok hátán a szőr. A hivatalok hatékonyan működnek, a korrupció ritka, mint a fehér holló, és a dánok még a saját kormányukban és politikusaikban is bíznak. Így aztán duplán biztonságban érzik magukat: egyrészt a hazájuk teremtette keretek között, másrészt saját szűkebb környezetükben is. Ehhez azért saját hozzájárulás is kell, például igen magasak az adók - de a dánok hajlandók fizetni az oktatási és egészségügyi rendszerükért.

Emellett sokan végeznek önkéntes munkát, ami a kutatók szerint az embereket nyitottabbá, az emberi kapcsolatokat szorosabbá, és ezzel az egész társadalmat boldogabbá teszi. Fontos persze az anyagi jólét, a szegénység alacsony volta is, és - mint Adrian White, a brit Leicester egyetem szociálpszichológusa, a világ boldogsági térképének kidolgozója a Business Weeknek elmondta - bizony még az ország mérete is számít. Előnyben vannak a "kicsik", ahol nagyobb a társadalmi összetartó erő és (EU-tagság ide vagy oda) a nemzeti öntudat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.