Izrael megszüntet ötven útzárat

Izrael beleegyezett, hogy megszüntet mintegy ötven útzárat Ciszjordániában - közölte az amerikai külügyminisztérium vasárnap, miután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter találkozott Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel Jeruzsálemben.

 

"Izrael vállalta, hogy csökkenti a forgalom és a mozgás akadályait Ciszjordániában, s ennek kezdeteként megszüntet ötven útzárat, továbbá azonnali intézkedéseket hoz az ellenőrző pontok fejlesztésére" - hangzik az amerikai külügyminisztérium közleménye.

Rice szombat este kezdte meg egy hónapon belül második látogatását Izraelben, hogy megpróbálja kimozdítani a holtpontról az izraeli-palesztin békefolyamatot. Vasárnap Barakkal előbb négyszemközt tárgyalt, majd eszmecseréjükbe bevonták Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt is. Az utóbbi tanácskozás célja az volt, hogy megegyezésre jussanak a palesztinok mindennapi életét javító lépésekről Ciszjordániában.

Az amerikai közlemény szerint a Palesztin Hatóság rendőri erői "nagyobb felelősséget kapnak (...) a jog és a rend biztosításában" a Jordán nyugati partján.

Izrael beleegyezett abba is, hogy javítja a szabad közlekedés lehetőségeit az észak-ciszjordániai Dzsenínben és környékén. Barak a közelmúltban hagyta jóvá mintegy hatszáz palesztin rendőr telepítését Dzsenínbe.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.