Zéró tolerancia a zöld bűnözéssel szemben

Zéró toleranciát hirdetett a zöld tárca a zöld bűnözés ellen, s kezdetét vette az idei Zöld kommandó akciósorozat - jelentette be a környezetvédelmi- és vízügyi miniszter szombaton Székesfehérváron.

Fodor Gábor elmondta: az akciósorozat fő célja ezúttal az illegális szemét- és hulladéklerakók felszámolása mellett az autóbontók és a színesfémbegyűjtők ellenőrzése, illegális tevékenységük felszámolása, visszaszorítása, valamint az ellenük való kemény és határozott fellépés.

A zöldtárca vezetője részt vett a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 35 új munkatársának az eskütételén.

Az új munkatársakat köszöntve elmondta: a zöld bűnözés elleni sikeres fellépés és a környezettudatos szemléletmód erősítése végett szükségessé vált létszámnövelésnek köszönhetően az idén 227 új munkatárs kezdi meg a munkát a környezetvédelem területén, egyebek között a felügyelőségeken és a természetvédelmi őrszolgálatnál.

Hozzátette: az utóbbi területen még soha nem dolgoztak annyian, mint az idén fognak.

Az eskütételt követően a miniszter elkísérte a Zöld kommandó egységét első idei, ellenőrző akciójára, a színesfémbegyűjtéssel foglalkozó Észak-dunántúli MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt. telepére.

A telephelyen a színesfémhulladékot gyűjtik, bálázzák s az autók forgalomból való kivonását is végzik.

Az ellenőrzés során az akciócsoport egyebek között az átvétel, az anyagforgalom szabályosságát ellenőrzi, továbbá - ha környezetszenyezésre utaló jeleket lát - talajminta- és talajvízvizsgálatot végez - hívta fel a figyelmet Kling István, a felügyelőség vezetője.

Fodor Gábor elmondta: a társhatóságokkal közösen végzett Zöld kommandó akciósorozat júliusig tart, majd a nyári szünet után folytatódik.

Hozzátette: az illegális szemétlerakók - amelyek számát egyébként tízezres nagyságrendűre becsülik - elleni fellépésre a személyi jövedelemadókból felajánlott 1 százalékokból 245,8 millió forint áll rendelkezésre. A felhasználásra pályázatot hirdettek az önkormányzatok és civil szervezetek számára.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.