Újabb cinkelt lapok az SZDSZ paklijában

Lassan minden napra jut egy SZDSZ-álküldött, bár tegnap minden korábbi rekord megdőlt. Már huszonhat fantomszavazatnál járunk.

Újabb álküldöttek buktak le az SZDSZ-ben. Jüttner Csaba szabolcsi SZDSZ-elnök bejelentette, hogy négy szabolcsi küldött nem vett részt a tavalyi tisztújító küldöttgyűlésen, miközben szerepel aláírás a nevük mellett a jelenléti íveken. Eddig a négy borsodi mellett csak két szabolcsi álküldöttről lehetett tudni (illetve egy az alapszabály-módosításról jogosulatlanul szavazó párttagról). Immár azonban legkevesebb kilencen vettek részt jogosulatlanul a küldöttgyűlésen. Azért "legkevesebben", mert - amint arról az Index és az Origo hírportálok beszámoltak - a bíróságnak leadott regisztrációs ívek és az elnökválasztáson leadott szavazatok között ennél jóval nagyobb a különbség: 26 voks. Vagyis, ennyivel több szavazólap volt az urnákban, mint ahány küldött felvett szavazólapot (749, illetve 723). Az Index azt írta: ezzel alapvetően kérdőjeleződött meg az SZDSZ tavalyi elnökválasztásának eredménye, hiszen Kóka János csak 13 szavazattal győzte le Fodor Gábort.

- Újabb szabolcsi SZDSZ-es álküldött személyére derült fény - ezt tegnap Nyíregyházán Tilki Attila, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke közölte, szerinte Bankus Róbert nagyhalászi küldött aláírása szerepelt ugyan a regisztrációs íven, de nem volt jelen a szabad demokraták 2007-es országos tisztújító küldöttgyűlésén. Telefonon megkerestük Bankus Róbertet, aki elmondta: valóban küldött volt, arról viszont egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy részt vett-e a küldöttgyűlésen vagy sem. Kijelentette: ő ezt a párt belügyének tekinti, amihez a Fidesznek semmi köze.

Az SZDSZ megyei választmányának csütörtöki közleménye szerint 45 szabolcsi küldött közül 33 neve mellett szerepel aláírás, közülük viszont négyen úgy nyilatkoztak, hogy nem voltak jelen a közgyűlésen.

Az ő nevüket a párt irodavezetője, Lövei Csaba nem kívánta nyilvánosságra hozni. Ennek ellenére a négyből három név már ismert. Az elmúlt napokban Vass Albert gulácsi polgármesterről, majd Bíró Árpádné kemecsei küldöttről, tegnap pedig Bankus Róbertről derült ki, hogy nem vett részt a küldöttgyűlésen. Információink szerint az ügy negyedik érintettje Fodor Zsolt nyírcsászári polgármester, akit tegnap lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

A Népszabadság információja szerint előfordulhatott, hogy egy álküldött több hiányzó küldött helyett is leszavazott (a tömegesen kitöltött szavazólapok urnába "tuszkolásának" - leginkább a fejlődő országokban használatos - módszerét a választási megfigyelők ballott-stuffing-nak hívják).

A küldöttgyűlésen részt vevő forrásunk szerint a visszaélések elkövetői között voltak "gépészkedők", akik alighanem szervezetten csaltak, és a "pótlékok" ők a hiányzó küldöttek helyett ugorhattak be, ám ugyanúgy szavazhattak, mint akit helyettesítettek. Bíró Árpádné például egyike azoknak a szabolcsi küldötteknek, akik nem vettek részt a küldöttgyűlésen, nevük mellett mégis szerepel aláírás a jelenléti íven. Bíróné azt állította, hat éve nem járt küldöttgyűlésen. Az SZDSZ 2005-ös szegedi tisztújító küldöttgyűlésének jegyzőkönyvén az Index szerint szerepel egy aláírás a neve mellett, igaz, a 2007-es szignótól láthatóan eltérő kézírással. 2005-ben egyébként Fodor Gábor és Kuncze Gábor indult a pártelnökségért.

Heves megyei ismétlés

Az SZDSZ etikai bizottsága, illetve ügyvivői testülete az elmúlt években számos visszaélésgyanús esetet vizsgált a helyi párttisztségviselők megválasztása kapcsán. Hevesben például 2003-ban, Fodor Gábor megyei elnökké választását megelőzően folyt ilyen vizsgálat. Az SZDSZ honlapján olvasható, 2003. július 3-i keltezésű hír szerint az SZDSZ Heves megyei elnökségét (Fodor előtt) Somlai György ludasi polgármester töltötte be, "ám az akkori választást meg kellett ismételni, ugyanis nem volt tisztázott, kik rendelkeztek mandátummal, és előfordult, hogy olyan ember is szavazott, aki nem volt küldött. (...) Később az SZDSZ országos etikai bizottsága úgy döntött: a választást meg kell ismételni." Ekkor már Fodor nyert.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.