Kistapolca lélegzethez jut

Mégsem kér adósságrendezési eljárást maga ellen Kistapolca önkormányzata - erről a 230 lakosú baranyai falu képviselő-testülete döntött legutóbbi ülésén.

Mint arról lapunkban hírt adtunk, az idén 22 millió forintból gazdálkodó Kistapolca adósságállománya eléri a nyolcmillió forintot, ezért a község január óta nem tudja kifizetni az önkormányzat dolgozóinak bérét, valamint a falu lakóinak járó jövedelempótló támogatást és segélyeket. A csődhelyzet miatt szóba került, hogy a település kérjen maga ellen adósságrendezési eljárást, s bízza az önkormányzat gazdasági irányítását pénzügyi gondnokra. A képviselő-testület végül elvetette ezt a javaslatot, és úgy határozott, hogy az önkormányzat - az egyik bank ajánlatát elfogadva - felvesz ötmillió forint hitelt, s abból rendezi legsürgetőbb tartozásait, s kifizeti az elmaradt béreket és szociális juttatásokat. A hitelt öt év alatt kell a falunak törlesztenie.

A kistapolcai testület azért vállalta a hitelfelvételt, mert van remény arra, hogy a falu állami segítséggel mérsékelni tudja tartozását. A község tavaly Siklósnagyfaluval közösen tartott fenn körjegyzőséget, ám ezt a hivatalt - takarékossági okokból - a két település 2007 végén megszüntette. Kistapolca januártól Beremend jegyzőségéhez csatlakozott, s emiatt a falu számíthat arra, hogy az államkincstár megtéríti a megszüntetett körjegyzőség elbocsátott dolgozóinak felmondási időre járó bérét és végkielégítését. Ez hárommillióval csökkenti Kistapolca adósságállományát.

A történethez hozzátartozik: a község öt képviselője a legutóbbi ülésen úgy határozott, hogy lemond havi 30 ezer forintos tiszteletdíjáról, Waller Ferenc, polgármester pedig a 200 ezer forintos fizetését ugyan nem csökkenti, de beéri a korábbinál kevesebb költségtérítéssel. Így több mint kétmillió forintot takaríthat meg a falu évente - mondta Zátrok Anna, Beremend jegyzője -, így van esély arra, hogy Kistapolca kilábal szorongatott helyzetéből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.