A kárpátaljai szennyvíz 40 százaléka tisztítás nélkül ömlik a Tiszába

A kárpátaljai városok szennyvizének 40 százaléka minden tisztítás nélkül kerül a Tiszába és mellékfolyóiba, miközben a települések vezetékes ivóvízének közel 80 százaléka kárba vész.

Az Ukrán Lakás- és Közműgazdálkodási Minisztérium által pénteken közzétett jelentés sötét képet fest a Magyarországgal határos ukrajnai megye kommunális szennyvíztisztítási kapacitásáról és ivóvíz-gazdálkodásáról.

A minisztérium adatai szerint Kárpátalján azonnali felújításra szorul a víztisztító létesítmények fele. Különösen rossz a helyzet Ungváron (Uzshorod), ahol a két szennyvíztisztító állomás egyike egyáltalán nem működik, ezért évente 9,5 millió köbméter szennyvíz - a megyeszékhely szennyvízének közel 35 százaléka - minden tisztítás nélkül kerül az Ung folyóba. A létesítmény felújítására 2004-ben 21 millió hrivnyát (kb. 68 millió Ft) utaltak ki a központi költségvetésből, de a munkálatok elvégzésével megbízott cég a pénzzel együtt eltűnt.

Nem jobb a helyzet a Felső-Tisza vidékén sem, mivel Ökörmezőn (Mizshirja), Dombón (Dubove), Bustyaházán (Bustino), Taracközön (Tereszva), Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana), Kőrösmezőn (Jaszinya) és Visken (Viskovo) egyáltalán nincs víztisztító, mert elmosta az 1998-as és 2001-es nagy árvíz, s azóta a létesítményeket sehol nem állították helyre.

A minisztériumi felmérés szerint Kárpátalján igen rossz az ivóvízzel való gazdálkodás: a vezetékes víz 77 százaléka, szemben az országosan jegyzett 37 százalékkal, egyszerűen elfolyik. Ungváron  az ivóvízveszteség meghaladja az 50 százalékot, Munkácson (Mukacseve) pedig eléri a 68 százalékot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.