Az orosz ügyészség állítólag azonosította Politkovszkaja gyilkosát

Azonosították Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta újságírójának gyilkosát, a hatóságok mindent elkövetnek az illető fellelése és letartóztatása érdekében - erősítette meg pénteken Moszkvában a legfőbb ügyészség szóvivője.

Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta egykori munkatársa a csecsenföldi konfliktus és az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, a témáról szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának nevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott. Petrosz Garibjan, az orosz ügyészség illetékes nyomozója már tavaly ősszel elmondta: a Politkovszkaja-gyilkosságot gyakorlatilag felderítették, tudják, hogy kinek volt része benne, sőt azt is, ki hajtotta végre a gyilkosságot, bár az illetőt még nem sikerült kézre keríteni.

Ugyanakkor mind a Novaja Gazeta szerkesztősége, mind más sajtószervek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy Politkovszkaja nyilvánvalóan bérgyilkosságnak esett áldozatul, s nem elég a végrehajtókat felderíteni, hanem meg kell találni, meg kell nevezni és felelősségre kell vonni a megrendelőket is.

Vjacseszlav Szmirnov szóvivő abból az alkalomból tért ki a Politkovszkaja-ügyre, hogy a moszkvai helyőrség katonai bírósága egy vizsgálati fogság meghosszabbítására vonatkozó ügyészségi indítványt tárgyalt pénteken. Az érintett Pavel Rjaguzov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt tisztje. Rjaguzovot tavaly nyáron emberrablás, hivatali hatalommal való visszaélés és lakásba való jogtalan behatolás miatt vették őrizetbe, de Szmirnov közlése szerint időközben a Politkovszkaja-ügyben is vádat emeltek ellene.

A Politkovszkaja halálának első évfordulója alkalmából rendezett moszkvai megemlékezésen elhangzott, hogy 1993 óta ő volt a 211. újságíró, akit megöltek Oroszországban.

Pénteken egy másik újságíró megölése kapcsán olyan információk kerültek elő, amelyek szerint - bár a sajtó és a közvélemény politikai okokra gyanakodott - a tettet a puszta nyereségvágy motiválta. Iljasz Surpajevet, az orosz központi televízió dagesztáni származású munkatársát éppen egy hete ölték meg, s a nyomozás az áldozat blogjának és internetes levelezésének a segítségével egy hét alatt azonosította a tetteseket, akik állítólag az újságírót lakásra gyűjtött pénzéért ölték meg.

(MTI)

Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.