Gyurcsányt támadják a Motim Zrt. áramalkuja miatt

A miniszterelnök nem avatkozott és soha nem is avatkozik cégei konkrét  ügyeibe, ennek ellenkezőjét állítani hazugság - közölte Budai  Bernadett kormányszóvivő a Motim-ügy kapcsán pénteken az MTI-vel.


Az Index több írásában arról számol be, hogy bizonyos nagyvállalati kör - amelynek tagja a miniszterelnök cége, a Motim  Zrt. is - olcsóbban jut az áramhoz, mint amennyiért azt a  nagykereskedők az Magyar Villamos Művek Zrt. hivatalos aukcióján  megvehették. A portál szerint a miniszterelnök tulajdonában álló cég  közvetlenül Miniszterelnöki Hivatalban lobbizott más cégekhez  betársulva az olcsóbb áramért.

Budai Bernadett reagálásában hangsúlyozta: a miniszterelnök  kényesen ügyel arra, hogy ezektől az ügyektől távol tartsa magát,  ugyanis ha nem így tenne, az befolyással való üzérkedés lenne. "Ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás. A kormányfő  felhatalmazta jogászait, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépéseket  lehet tenni az ilyen állításokkal szemben" - közölte a kormányszóvivő.

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy haladéktalanul számoljon be arról, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. milyen körülmények között juthatott a hivatalosnál olcsóbban áramhoz. Erről Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Elmondta: a sajtóban megjelent információk szerint egy tavaly decemberben, a nyilvánosság kizárásával megkötött exkluzív megállapodás alapján hét vállalat, köztük a Gyurcsány Ferenc vállalatcsoportjához tartozó Motim Zrt. olcsóbban vásárolhat áramot a Magyar Villamos Művektől (MVM), mint a hivatalos aukción kialakult nagykereskedelminek tekinthető ár.
Miként fordulhatott elő, hogy miközben az emberek egyre többet fizetnek az elektromos áram díjáért, addig az ő egyik cége jelentős és tekintélyes kormányzati tényezők közreműködésével elérte az áram díjának csökkentését? - tette fel a kérdést Fónagy János.

  
"A miniszterelnök állandóan a közteherviselés fontosságáról beszél, és a megszorítások miatt folyamatosan az emberek megértését kéri, miközben saját cége számára az MVM külön megállapodásban csökkenti az áram árát - jegyezte meg Fónagy János". Kérdésre válaszolva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az eljárás a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvét akkor is sértené, ha a hét cég között nem lenne ott a Motim.

A fideszes honatya arról is beszámolt, hogy az árengedmény több mint 1 milliárd forint kiesést jelent a tavaly 36 milliárdos nyereséggel záró MVM-nek. Szerinte az MMV vagy a többi fogyasztóval, az állampolgárokkal és a kisvállalkozókkal fogja megfizettetni a profitkiesést, vagy ez a pénz nyereségként a hét vállalat tulajdonosainak zsebébe vándorol majd.

Kitért arra, hogy a sajtó információi szerint a "szőnyeg alatti megállapodásban" közreműködőként részt vett a Miniszterelnöki Hivatal és a gazdasági tárca is. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc nyomást gyakorolt ebben az ügyben, és felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök tulajdonában lévő cég hat másikkal együtt, kivételes elbánásban részesült a Magyarországon működő nagyvállalatok túlnyomó többségével, valamint a kisvállalkozásokkal és az állampolgárokkal szemben.

Megjegyezte: a miniszterelnök cégei kapcsán az irányítási jogok gyakorlásáról mondott le, de a tulajdonról nem, így a keletkezett profitból minden évben jelentős összegekkel részesül.
   

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.