Jól húz az ágazat, nőnek a bérek

Tizenöt éve nem látott nagyságú béremelést hozott a március a német acéliparban: az ágazat 85 ezer dolgozójának átlagosan 5,2 százalékkal emelkedik a fizetése Északnyugat-Németországban. - Ideje volt, hogy a német acélipar piaci eredményei a bérekben is megmutatkozzanak - nyilatkozta a 14 hónapra szóló megállapodásról az IG Metall ágazati szakszervezet tárgyalója, Oliver Burkhard.

A megállapodást megelőző munkabeszüntetéseken negyvenezren vettek részt. A munkáltatók szövetsége szerint a versenyképesség megőrzéséhez szerényebb béremelés lett volna indokolt, de nem akartak hosszas sztrájkokat kockáztatni.

A német acéliparban tavaly száz éve nem látott fellendülés következett be. A legnagyobb német acélművek, a ThyssenKrupp például az ötödik rekordadózott eredményét érte el sorozatban: 2,2 milliárd euró profitja majd harminc százalékkal haladta meg a 2006-ost.

Németországban tavalyelőtt a bruttó bér átlagosan 1,2 százalékkal emelkedett, 2007-ben pedig az első háromnegyed évben 1,3 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Eközben a tizenkét havi infláció a tavaly januári 1,8 százalékról novemberre 3,3 százalékra gyorsult, és még decemberben is 3,1 százalékos volt. Az évi átlagos infláció EU-szabvány szerint számolva a leggyorsabb 1994 óta.

Az átlagos bruttó bér 2000 óta csupán 13,6 százalékkal emelkedett - Európában a legkisebb mértékben -, azaz reálértékben semmivel, hiszen a fogyasztói árak tavaly év végén éppen 13,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2000 végén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.