A tárcsaerdő sűrűjében

A profi aukcióvezető, amellett, hogy kalapácsa óránként közel százszor koppan, képes hipnotizálni a tömeget: légzéssel, tartással, mimikával és gesztussal.

Monsieur Anaf megtanítja árverezni Kelet-Európát - hozta szalagcímben több francia lap is a hírt 1989-ben, amikor a Műgyűjtők Galériája második aukciójának levezénylésére egyik lyoni ügyfelét kérte fel. A finom eleganciájú Monsieur Anaf állt a pulpituson, vigyorgott, viccelődött, hadarta az összegeket, villámgyorsan csapkodott ébenfanyelű, elefántcsont kalapácsával - a kíváncsi gyülekezet pedig döbbenten figyelte. Egyvala-ki alig pár tétel után komoly légszomjjal küszködött - a Cipollaként ható úriember oldalán álló tolmács, Virág Judit.

A galéria művészettörténésze, becsüse meg sem állt Lyonig. Mivel a hazai aukciós kultúra több évtizede tetszhalott állapotban leledzett - egyedüli rendezőként a BÁV szerepelt a palettán -, kénytelen volt Franciaországban megtanulni, milyen is a komoly katalógus, mit jelent a vételi megbízás, a telefonos licit és az árverés dramaturgiája.

- Az első tíz tételig össze kell rázni a közönséget, fel kell pörgetni az eseményt. A feszültség fenntartásához elengedhetetlen a jó tempóérzék és a megfelelően összeállított katalógus, amelyben egyenletesen kerülnek színre a nagyágyúk. Ez a finomhangolás - mondja Virág Judit. A szakma fortélyairól szerinte legtöbbet úgy tanul az ember, ha árverésre jár. A két legnagyobb, több száz éves múlttal bíró aukciósház, a Christie's és a Sotheby's tanfolyamokat is indít, ahol az alapvető fogások elsajátíthatók: hasi légzés, artikuláció, a hang kellemesen búgó tartományba mélyítése; de fejlesztik a koncentrációs készséget, és automatizmussá gyakorolják a licitlépcsők sorolását.

- Kizökkenthetetlenül kell koncentrálni, akár több órán át - mondja Winkler Nóra, aki a Kieselbach Galéria árveréseinek szimbólumává vált az elmúlt években. Bár régóta vezeti az aukciókat, a mai napig jár kommunikációs trénerhez, akivel elemzik "fellépéseit".

- Néha egy jó vicc csodákra képes. De finoman kell adagolni, ahogyan a nőiességet is. Ez színtiszta lélektan - tartja Winkler. - Összetett a feladat: figyelem a termet, alkalmazkodom hozzá, de egy idő után átveszem a tempó diktálását. Egy hosszú, izgalmas licit végül pár ember közt zajlik, ilyenkor ki kell szólni azokhoz is, akik percek óta csak néznek, nem résztvevők. Szerintem ez zsigerből jön. Egy illemtanár megtaníthat késsel-villával enni, de nem tesz társasági emberré. Pontosan tudom a katalógust és a szabályokat, de a nagyja a ráérzésen múlik. Márpedig az itthoni árverések közönsége nagy elvárással érkezik az eseményre.

- A rendszerváltás körüli pezsgésben aukcióra járni egyet jelentett: belépni egy régóta vágyott világba. Misztikus alkalmat adott a kiöltözésre, a megjelenésre - mondja Winkler Nóra. Virág pályafutásának egyik legemlékezetesebb délutánja is az volt, amikor a kongresszusi központ gigantikus dísztermében színházi előadásra emlékeztető show-műsort produkáltak. A levezetést segítő csapat zöld egyenruhát és fehér kesztyűt viselt, bevezetésképpen szolid kamarazene szólt, a sikeres licitálót pedig egy pohár pezsgővel és felcímkézett ajándék borral ünnepelték. A tősgyökeres aukciózó nemzetek már nem csinálnak ekkora felhajtást az ügyből, a bécsi Dorotheumban - ahol többnyire nem is az izgatott gyűjtők, hanem kereskedők töltik meg a termet - az érdektelenebb részeknél gyakran el is szunyókálnak páran a közönség soraiban. Nem fordulhat elő hasonló a heves vérmérsékletű franciáknál, olaszoknál és az amerikaiaknál, ahol a felfokozott testbeszéd, hajlongás adja az esemény sava-borsát.

- A jó aukcióvezető érti, amit elárverez, ami nem azt jelenti, hogy feltétlenül művészettörténésznek kell lennie - mondja Virág közel négyszáz árverés után, és hozzáteszi: legalább ennyire fontos, hogy képes legyen saját stílust, légkört kialakítani. Ha megjelenik, szegeződjön rá az emberek tekintete.

Virág és Winkler azt is pontosan tudja, ki honnan figyeli forgalomirányítókat megszégyenítő karlendítéseiket, a sok száz törzstag ugyanis mindig ugyanott foglal helyet. És mivel többnyire azt is előre tudják, kinek mi hiányzik a gyűjteményéből, ki miért száll majd ringbe - könnyedén tájékozódnak a tárcsaerdő sűrűjében.

Virág Judit közel négyszáz árverést vezetett
Virág Judit közel négyszáz árverést vezetett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.