Látványos Sarkozy-vizit Londonban

Szerda délben mindössze 36 órás hivatalos állami látogatásra Londonba, pontosabban Windsorba érkezett a francia elnöki pár. Akármilyen nagyra is tartja II. Erzsébet az entente cordiale-t, nem változtatott sok évtizedes hagyományán, a húsvétot követő hetet nem hivatali rezidenciáján, a ridegebb Buckingham-palotában, hanem kedvenc kastélyában tölti.

A brit sajtó bulvárosabb képviselőinek a fantáziáját leginkább az új "First Lady", a szépséges és férjénél jóval szofisztikáltabb, több nyelven beszélő Carla Bruni-Sarkozy debütálása ragadta meg. A francia elnök kíséretében tartózkodott több csinos miniszter asszonya, sőt új anyósa is.

A hivatalos, katonai tiszteletadással kísért fogadtatásra lovas hintón érkezett előbb II. Erzsébet és Nicolas Sarkozy, majd a visszafogott szürke kabátba öltözött, hasonló színű kis kalapot viselő egykori szupermodell, az edinburghi herceg, végül Károly walesi herceg és Cornwall hercegnője. A szűk körű ebéd után az elnöki pár bepillantást nyerhetett a Royal Collection, a királyi gyűjtemény francia kincseibe. A zsúfolt program következő állomása a westminsteri parlament volt, ahol Sarkozy elnök felszólalt a két ház közös ülésén. Franciául előadott beszédében javasolta a két ország közös vonásainak kiemelését és egy "új brit-francia testvériség" megvalósítását. Jelezte, hogy Párizs a NATO-csúcson további katonákat ajánl fel Afganisztánba.

A windsori kastély káprázatos bankett-termében rendezett díszvacsorát követően a pár nyugalomra vonult. Február eleji esküvőjük megoldotta a királyi dilemmát, hogy tölthetik- e egy fedél alatt az éjszakát?

A mai hivatalos megbeszélések Gordon Brown kormányfővel a Downing Street 10.-ben kezdődnek és az Emirates Stadionban, az Arsenal pályáján folytatódnak, ahol Arsene Wenger mesteredző brit pénzből és francia tehetségből kovácsolt sikert. Az érdemi tárgyalások a globális hitelválságtól kezdve az afganisztáni kötelezettségvállaláson vagy az illegális bevándorlás közös visszaszorításán keresztül az atomenergia felhasználásáig számos égető kérdésre terjednek ki. Carla Bruni-Sarkozy Sarah Brown ebédmeghívásának tesz eleget a patinás Lancester House-ban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.